Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Bezos και Zuckerberg ηγούνται των insiders που πουλάνε μετοχές

Με τις μετοχές τεχνολογίας να έχουν κάνει ράλι, στελέχη και βασικοί μέτοχοι επιταχύνουν τις πωλήσεις μετοχών. Ανησυχητικό σημάδι, εκτιμούν αναλυτές που παρακολουθούν την αγορά.

Bezos και Zuckerberg ηγούνται των insiders που πουλάνε μετοχές

Οι Peter Thiel, Jeff Bezos (φωτ.) και Mark Zuckerberg ηγούνται μιας ομάδας μετόχων και στελεχών επιχειρήσεων (insiders) που έχουν πουλήσει μετοχές αξίας εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων αυτό το τρίμηνο, ένα μήνυμα ότι το πρόσφατο ράλι στα χρηματιστήρια μπορεί να φτάνει στην κορύφωσή του.

Καθώς οι αγορές έφτασαν σε υψηλά ρεκόρ, η αναλογία των πωλήσεων από insiders βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο από το πρώτο τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με την Verity LLC, η οποία παρακολουθεί τις γνωστοποιήσεις συναλλαγών, σημειώνουν οι Financial Τimes.

«Αν νομίζουν ότι είμαστε στην κορυφή και έτσι βγαίνουν, αυτό είναι ένα μάλλον έντονο μήνυμα για όλους τους άλλους», δήλωσε ο Τσαρλς Έλσον, πρόεδρος εταιρικής διακυβέρνησης στο Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ.

Πολλές από τις μεγαλύτερες πωλήσεις αυτό το τρίμηνο προήλθαν από στελέχη στο χώρο της τεχνολογίας. Ο Thiel, συνιδρυτής του ομίλου ανάλυσης δεδομένων Palantir, πούλησε τίτλους αξίας 175 εκατ. δολαρίων αυτόν τον μήνα, σύμφωνα με τις εταιρικές ανακοινώσεις, η μεγαλύτερη πώλησή του από τον Φεβρουάριο του 2021, οπότε διέθεσε τίτλους αξίας 504,8 εκατ. δολαρίων.

Ο ιδρυτής της Amazon, Bezos, πούλησε 50 εκατομμύρια μετοχές αξίας 8,5 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Φεβρουάριο. Ο Andy Jassy, διευθύνων σύμβουλος της Amazon, πούλησε τίτλους αξίας 21,1 εκατ. δολαρίων φέτος, σε σύγκριση με 23,6 εκατομμύρια δολάρια που διέθεσε αθροιστικά το 2023 και το 2022.

Ο Zuckerberg, διευθύνων σύμβουλος της Meta, έχει πουλήσει τίτλους αξίας εκατομμυρίων δολαρίων εδώ και χρόνια. Αλλά έχει αυξήσει τις πωλήσεις φέτος καθώς η μετοχή της έφτασε σε υψηλά όλων των εποχών. Στις αρχές Φεβρουαρίου, πούλησε 291.000 μετοχές για 135 εκατομμύρια δολάρια, την πρώτη του πώληση αυτού του μεγέθους από τον Νοέμβριο του 2021. Εξακολουθεί να έχει το 13,5% της εταιρείας, γεγονός που τον καθιστά τον μεγαλύτερο μέτοχό της.

«Θεωρούμε τις [πωλήσεις εταιρικών μεριδίων από insiders] ως ένα αρνητικό στοιχείο που πρέπει να γνωρίζουν οι επενδυτές», δήλωσε ο Ben Silverman, αντιπρόεδρος έρευνας της Verity.

Σε μια αξιοσημείωτη περίπτωση, ο Frank Slootman της Snowflake πούλησε μετοχές έναντι 69,2 εκατ. δολαρίων στις αρχές Φεβρουαρίου, εβδομάδες πριν ανακοινώσει ότι θα παραιτηθεί από τη θέση του CEO. Οι μετοχές της εταιρείας λογισμικού έχουν πέσει περίπου 29% από την ημέρα που ανακοίνωσε την αποχώρησή του. Ο Slootman δεν ήταν ιδρυτής του Snowflake, αλλά προσλήφθηκε το 2019 για να την βάλει στο χρηματιστήριο.

«Οι πωλήσεις insiders δεν είναι ποτέ καλό σημάδι, είναι πολύ απλό», είπε ο Έλσον από το Πανεπιστήμιο του Ντέλαγουερ. "Σημαίνει ότι έχουν βρει ένα καλύτερο μέρος για να αναπτύξουν τα κεφάλαιά τους από τις επιχειρήσεις που διευθύνουν."

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v