Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σενάριο της Goldman Sachs στέλνει τον S&P στις 6.000 μονάδες

Οι μετοχές τεχνολογίας είναι στο επίκεντρο της προσοχής. Οι αναλυτές του αμερικανικού οίκου καταθέτουν νέα σενάρια μετά τα απανωτά ρεκόρ στις αμερικανικές μετοχές. Τι μπορεί να οδηγήσει σε άνοδο, τι σε πτώση.

Σενάριο της Goldman Sachs στέλνει τον S&P στις 6.000 μονάδες

Οι αναλυτές στρατηγικής της Goldman Sachs επιμένουν στην πρόβλεψη που έχουν κάνει ότι ο δείκτης S&P 500 στο τέλος του χρόνου θα είναι στις 5.200 μονάδες, αλλά υιοθετούν και ένα σενάριο σύμφωνα με το οποίο οι τεχνολογικές megacaps οδηγούν τον δείκτη σε επιπλέον 15% άνοδο.

Η εταιρεία εμμένει στην τρέχουσα πρόβλεψή της επειδή η πορεία των επιτοκίων και η τροχιά οικονομικής ανάπτυξης τιμολογούνται πλήρως από τις αγορές, έγραψαν σε σημείωμα οι αναλυτές με επικεφαλής τον David Kostin. Καθώς οι προοπτικές για τις αποτιμήσεις είναι αβέβαιες, όμως, οι αναλυτές διερεύνησαν πιθανά σενάρια εκτός του βασικού.

Ένα από αυτά στηρίζεται στην ιδέα ότι οι αποτιμήσεις των μεγάλων εταιρειών τεχνολογίας μπορεί να συνεχίσουν να ανεβαίνουν, στέλνοντας τον δείκτη στις 6.000 μονάδες έως το τέλος του έτους και φτάνοντας σε μια αναλογία τιμής μετοχής προς κέρδη 23.

«Αν και η αισιοδοξία για την τεχνητή νοημοσύνη φαίνεται υψηλή, οι μακροπρόθεσμες προσδοκίες ανάπτυξης και οι αποτιμήσεις για τις μεγαλύτερες μετοχές του κλάδου εξακολουθούν να απέχουν πολύ από το επίπεδο της "φούσκας"», έγραψαν οι αναλυτές στρατηγικής.

Ο S&P 500 σημείωσε άνοδο σχεδόν 10% φέτος και έκλεισε την Παρασκευή στις 5.234,18 μονάδες. Αυτό το επίπεδο είναι ήδη υψηλότερο από τις περισσότερες προβλέψεις των αναλυτών για το σύνολο του έτους. Ο συνδυασμός υγιών οικονομικών δεδομένων των ΗΠΑ, οι προσδοκίες ότι η Federal Reserve θα μειώσει τα επιτόκια και η αισιοδοξία για τις μετοχές της τεχνητής νοημοσύνης είναι μεταξύ των παραγόντων που βοήθησαν επισημαίνει το Bloomberg.

Μεγάλο μέρος της αγοράς εξακολουθεί να επιβαρύνεται από τις ανησυχίες ότι τα επιτόκια θα μείνουν «υψηλά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα» και το αυξημένο κόστος κεφαλαίου, καθώς οι επενδυτές αναζητούν χαρακτηριστικά ποιότητας, σημείωσε η Goldman. Αυτός είναι ένας τομέας όπου μια αλλαγή μπορεί να βοηθήσει τις μετοχές να ανέβουν υψηλότερα.

«Μια αλλαγή στις προοπτικές των επιτοκίων χωρίς επιδείνωση της οικονομίας είναι απαραίτητη για να διευρυνθεί το ράλι της αγοράς», ανέφεραν οι αναλυτές στρατηγικής.

Η Goldman έδωσε εκτιμήσεις για το πού μπορεί να κατευθυνθεί ο δείκτης σε πολλά άλλα σενάρια. Σε ένα, μια ανάκτηση των αποτιμήσεων πριν από την πανδημία του 2018 μπορεί να φέρει τον δείκτη στις 5.800, είπαν.

Τα άλλα δυο σενάρια είναι πτωτικά: μια κατάσταση «catch-down» όπου οι εκτιμήσεις για την αύξηση των πωλήσεων αποδεικνύονται πολύ αισιόδοξες ή όπου οι επενδυτές αρχίζουν να αποτιμούν τον κίνδυνο ύφεσης. Οποιοδήποτε από αυτά μπορεί να οδηγήσει τον S&P 500 να τελειώνει το έτος στις 4.500 μονάδες, έγραψαν οι αναλυτές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v