Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιστορικό ράλι κάνει το κακάο, έσπασε το φράγμα των $10.000

Υπερδιπλάσιες οι τιμές φέτος. Η αγορά κλυδωνίζεται από τις κακές σοδειές στους βασικούς παραγωγούς της Δυτικής Αφρικής. Σε τροχιά για τρίτη διαδοχική χρονιά με έλλειμμα στην αγορά.

Ιστορικό ράλι κάνει το κακάο, έσπασε το φράγμα των $10.000

Το πρωτοφανές επίπεδο των 10.000 δολαρίων ανά τόνο ξεπέρασαν τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του κακάο, επεκτείνοντας ένα ιστορικό ράλι που έχει ήδη οδηγήσει σε υπερδιπλασιασμό των τιμών φέτος και το οποίο ανεβάζει το κόστος της σοκολάτας.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, η αγορά κλυδωνίζεται από τις κακές σοδειές στους βασικούς παραγωγούς της Δυτικής Αφρικής, οι οποίες έχουν βάλει τον κόσμο σε τροχιά για τρίτο συνεχόμενο ετήσιο έλλειμμα εφοδιασμού.

Τα προθεσμιακά συμβόλαια αυξήθηκαν κατά 4,5%, στις 10.080 δολάρια στη Νέα Υόρκη σήμερα Τρίτη -ένα επίπεδο που φαινόταν αδιανόητο πριν από λίγους μήνες.

Πιο ακριβό το κακάο ακόμη και από τον χαλκό!

Τα προθεσμιακά συμβόλαια στη Νέα Υόρκη αυξήθηκαν για τέταρτη συνεχόμενη μέρα, μετά από ειδήσεις σχετικά με τις δυσκολίες χρηματοδότησης στην Γκάνα, τη δεύτερη μεγαλύτερη παραγωγό χώρα στον κόσμο.

Η Γκάνα πρόκειται να χάσει την πρόσβασή της σε ένα βασικό χρηματοδοτικό μέσο, καθώς η κρίση στην καλλιέργεια κακάο την έχει αφήσει χωρίς αρκετή παραγωγή για να εξασφαλίσει τα χρήματα. Το Συμβούλιο Κακάο της Γκάνας, η ρυθμιστική αρχή του κλάδου, γνωστή ως Cocobod, βασίζεται στην ξένη χρηματοδότηση για να πληρώσει τους κακαοκαλλιεργητές για την παραγωγή τους.

Οι τιμές έχουν αυξηθεί κατά περίπου 60% μόνο αυτό τον μήνα και έχουν ήδη υπερδιπλασιαστεί φέτος. Οι κακές συγκομιδές λόγω των άσχημων καιρικών συνθηκών και των ασθενειών σε καλλιέργειες στους παραγωγούς της Δυτικής Αφρικής, όπου παράγεται το μεγαλύτερο μέρος του παγκόσμιου κακάο, και τα ελάχιστα σημάδια ανακούφισης της παραγωγής αλλού, έχουν αφήσει τον κλάδο σε δύσκολη θέση.

Η άνοδος του κακάο θα επηρεάσει το κόστος της σοκολάτας καθ' όλη τη διάρκεια του έτους. Τα πασχαλινά αυγά έχουν ήδη ακριβύνει λόγω του περυσινού άλματος των τιμών, ενώ ορισμένοι κατασκευαστές περιορίζουν τα μεγέθη των προϊόντων σοκολάτας.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v