Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Νέο ρεκόρ για τις τιμές του κακάο

Τα futures σκαρφαλώνουν εξαιτίας της φτωχής αφρικανικής συγκομιδής. Διαφορετικές τιμολογιακές προσεγγίσεις υιοθετούν οι μεγάλες διεθνείς σοκολατοβιομηχανίες.

Νέο ρεκόρ για τις τιμές του κακάο

Το κακάο σημείωσε άνοδο στη Νέα Υόρκη, σημειώνοντας υψηλό ρεκόρ εν μέσω παρατεταμένων φόβων για παγκόσμιες ελλείψεις.

Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης ανέβηκαν έως και 1,6%, σημειώνοντας τέταρτη συνεχόμενη άνοδο. Οι τιμές έχουν εκτοξευθεί φέτος - ξεπερνώντας πρόσφατα τα 10.000 δολ. ο τόνος - καθώς οι φτωχές σοδειές της Δυτικής Αφρικής προοιωνίζονται εκ νέου ετήσιο έλλειμμα παγκοσμίως, απειλώντας με περαιτέρω αύξηση τις τιμές της σοκολάτας.

Ο βραχυπρόθεσμος εφοδιασμός από τη Δυτική Αφρική παραμένει πολύ περιορισμένος στην αρχή της συγκομιδής, ανέφερε έκθεση της Hightower.

Η κρίσιμη κατάσταση καθιστά δυσκολότερο και ακριβότερο για τις παγκόσμιες σοκολατοβιομηχανίες να εξασφαλίσουν κόκκους. Η αμερικανική μητρική της βελγικής Godiva σηματοδοτεί ότι θα αυξήσει τις τιμές λόγω των ραγδαίων δαπανών. Ωστόσο, η ελβετοβελγική Barry Callebaut, που προμηθεύει μερικές από τις μεγαλύτερες επωνυμίες του κλάδου, ανέφερε ότι καταφέρνει να ξεπεράσει την κρίση και μέχρι στιγμής είναι «καλά καλυμμένη» από άποψη προμηθειών.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v