Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πώς μια χούφτα hedge funds ανέβασαν το πετρέλαιο στα $87

Τι έχει αλλάξει στις διαθέσεις διαχειριστών κεφαλαίων στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων και η μέτρια στάση που κρατούσαν έγινε ορμή «ταύρων» στην αγορά του μαύρου χρυσού.

Πώς μια χούφτα hedge funds ανέβασαν το πετρέλαιο στα $87

Μια φρενίτιδα από hedge funds με μεγάλη όρεξη για συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου παρατηρήθηκε τελευταία, που ανέβασε τις τιμές στα 87 δολ.

Οι επενδυτές στις προθεσμιακές αγορές εμπορευμάτων που επιδόθηκαν σε ένα άνευ προηγουμένου κερδοσκοπικό κρεσέντο, αγόρασαν futures πετρελαίου με τον ταχύτερο ρυθμό εδώ και πάνω από τέσσερα χρόνια, εν μέσω αισιοδοξίας ότι η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στον ΟΠΕΚ⁺ θα συνεχίσουν να περιορίζουν την παραγωγή ενώ οι βελτιωμένες οικονομικές προοπτικές ενισχύουν την κατανάλωση.

Επιπλέον σε αυτή την τάση συνηγορούν και οι ασταθείς γεωπολιτικές εξελίξεις που εντείνουν τις ανησυχίες διεθνώς. Οι επιθέσεις της Ουκρανίας με drone σε διυλιστήρια πετρελαίου και τερματικούς σταθμούς εξαγωγών στη Ρωσία, που απειλούν να διαταράξουν την παραγωγή και τις εξαγωγές τόσο του αργού όσο και των καυσίμων, μετατoπίζουν τη ζυγαριά περισσότερο προς την ανοδική πορεία τιμών του πετρελαίου, σχολιάζουν αναλυτές.

Κατά τη διάρκεια της τελευταίας εβδομάδας, hedge funds και άλλοι διαχειριστές χρήματος που παίζουν στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων αγόρασαν το ισοδύναμο 140 εκατομμυρίων βαρελιών στα έξι πιο σημαντικά συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης και δικαιώματα προαίρεσης που συνδέονται με τις τιμές του πετρελαίου, σύμφωνα με τις μετρήσεις του Reuters.

Πρόκειται για τον υψηλότερο εβδομαδιαίο ρυθμό τοποθετήσεων στα futures πετρελαίου από τον Δεκέμβριο του 2019 και μεταξύ των δέκα ταχύτερων εβδομάδων από τότε που ξεκίνησαν τα αρχεία το 2013.

Υπήρξαν σχεδόν συντονισμένες αγορές σε NYMEX για ICE WTI (+57 εκατ. βαρέλια), Brent (+55 εκατ. βαρέλια), European gas oil (+18 εκατομμύρια) και βενζίνη ΗΠΑ (+10 εκατομμύρια), ενώ δεν υπήρχε αλλαγή στο αμερικανικό ντίζελ.

Μια ακόμα ένδειξη για το πόσο «ταύροι» είναι οι παίκτες, είναι ότι οι περισσότερες αγορές προήλθαν από τη δημιουργία νέων long θέσεων (+111 εκατ. βαρέλια) με μέτρια μόνο κάλυψη short (-30 εκατ.).

Η συνδυασμένη θέση και στα έξι συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης είχε αυξηθεί στα 641 εκατ. βαρέλια στο υψηλότερο σημείο το τελευταίο 6μηνο, από μόλις 207 εκατ. βαρέλια στα μέσα Δεκεμβρίου.

Τι έχει αλλάξει και η μέτρια στάση που κρατούσαν έγινε ορμή «ταύρων» στην αγορά πετρελαίου;

Αρκετοί διαχειριστές κεφαλαίων και hedge funds ποντάρουν τώρα σε περιορισμό της παραγωγής και σε ισχυρή κατανάλωση που θα ανεβάσει τιμές στο ανώτερο μισό του ιστορικού εύρους τους επόμενους μήνες, αναφέρουν αναλυτές. Με αποτέλεσμα, το μαζικό άνοιγμα long θέσεων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v