Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σάλος από την υπερφουσκωμένη αμοιβή του Νο1 της British Gas

Την ώρα που δεν ξεφουσκώνουν οι λογαριασμοί για εκατομμύρια Βρετανούς που συνεχίζουν να χρωστούν, η μητρική εταιρεία ενέργειας Centrica διπλασίασε το ετήσιο εισόδημα του διευθύνοντος συμβούλου της σε... 8,23 εκατ. λίρες.

Σάλος από την υπερφουσκωμένη αμοιβή του Νο1 της British Gas

Ο διευθύνων σύμβουλος της βρετανικής εταιρείας ενέργειας Centrιca έλαβε σημαντική αύξηση μισθού πέρυσι, τη στιγμή που εκατομμύρια νοικοκυριά σε όλη τη χώρα χρωστούσαν τους λογαριασμούς τους.

Η συνολική αμοιβή του Chris O'Shea το 2023 ήταν 8,23 εκατ. λίρες, από 4,49 εκατομμύρια ένα χρόνο νωρίτερα, ανέφερε η εταιρεία στην ετήσια έκθεσή της σήμερα Τρίτη.

«Η απόδοση και η αύξηση τιμής της μετοχής της Centrιca είναι οι κύριοι παράγοντες που καθορίζουν την αμοιβή του διευθύνοντος συμβούλου μας», δήλωσε η Carol Arrowsmith, επικεφαλής της επιτροπής αποδοχών της εταιρείας μέσω email. Ο O'Shea έχει «πιάσει και με το παραπάνω σχεδόν όλους τους στόχους απόδοσης που έχει θέσει η επιτροπή», πρόσθεσε.

Η φουσκωμένη αμοιβή είναι πιθανό να προκαλέσει επικρίσεις, καθώς οι λογαριασμοί ενέργειας στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένουν εξίσου φουσκωμένοι, παρότι πέφτει ο πληθωρισμός, γράφει το Bloomberg. Η μητρική Centrιca αύξησε τις πληρωμές προς τους μετόχους της μετά τα κέρδη της British Gas, ενώ η μονάδα λιανικής εκτινάχθηκε. Η British Gas εξυπηρετεί 7,5 εκατομμύρια καταναλωτές.

 

Ενώ οι λογαριασμοί ενέργειας στη Βρετανία πρόκειται να πέσουν στο χαμηλότερο επίπεδο των τελευταίων δύο ετών ακολουθώντας την πτώση των τιμών χονδρικής, εξακολουθούν να είναι υψηλότεροι πάνω από 25% σε σύγκριση με την περίοδο πριν από τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, σύμφωνα με το The Resolution Foundation. Καταναλωτικές οργανώσεις υποστηρίζουν ότι περίπου 3 εκατομμύρια νοικοκυριά έχουν χρέη στον προμηθευτή τους, ζητώντας από κυβέρνηση και προμηθευτές να βοηθήσουν νοικοκυριά με χαμηλότερο εισόδημα.

Η British Gas και άλλοι εγχώριοι προμηθευτές απόλαυσαν ώθηση στα κέρδη τους αφού η εποπτική αρχή Ofgem χαλάρωσε τον τρόπο με τον οποίο υπολογίζει το ανώτατο όριο τιμών, επιτρέποντάς τους να επαναδιεκδικούν ζημίες που προκάλεσε το αυξημένο κόστος χονδρικής. Ωστόσο, η εποπτική αρχή έχει επίσης προειδοποιήσει τις εταιρείες να μη χρησιμοποιούν αυξανόμενα κέρδη για άκρως παχυλές πληρωμές μετόχων.

Το εν λόγω πακέτο αμοιβής περιλαμβάνει μισθό 810.000 λιρών, ετήσιο μπόνους 1,42 εκατ. λιρών και μακροπρόθεσμο μπόνους 5,9 εκατ. λιρών, πλην κρατήσεων και επιδομάτων, ανέφερε η εταιρεία. Από την 1η Απριλίου ο μισθός του O'Shea θα αυξηθεί σε 855.000 λίρες.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v