Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ισπανία: Φρενάρει η στήριξη για την ενέργεια, γκαζώνει ο πληθωρισμός

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,2% ετησίως τον Μάρτη. Αυτή η άνοδος είναι λίγο μικρότερη από τη μέση πρόβλεψη για 3,3%. Ωστόσο, έναν μήνα πριν, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν στο 2,9%.

Ισπανία: Φρενάρει η στήριξη για την ενέργεια, γκαζώνει ο πληθωρισμός

Ανέβασε ταχύτητα ο πληθωρισμός στην Ισπανία τον Μάρτιο, καθώς η κυβέρνηση συνέχισε να αφαιρεί τη στήριξη που είχε συμβάλει στη συγκράτηση της αύξησης του κόστους της ενέργειας.

Οι τιμές καταναλωτή αυξήθηκαν κατά 3,2% σε σχέση με ένα χρόνο πριν, σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα Τετάρτη. Αυτή η αύξηση είναι λίγο μικρότερη από τη μέση εκτίμηση του 3,3% που προέκυψε από έρευνα του Bloomberg σε οικονομολόγους. Ωστόσο, έναν μήνα πριν, ο ετήσιος πληθωρισμός ήταν στο 2,9%.

Αφαιρώντας το κόστος της ενέργειας και ορισμένων ειδών διατροφής, ο δομικός πληθωρισμού υποχώρησε επίσης λίγο περισσότερο από ό,τι αναμενόταν, στο 3,3% από 3,5%.

Αυτός ο δείκτης είναι περισσότερο σύμφωνος με την τάση που είναι ορατή σε ολόκληρη την ευρωζώνη των 20 χωρών, καθώς η ιστορική άνοδος των τιμών του μπλοκ εξασθενεί.

Η υποχώρηση φέρνει στο προσκήνιο τον στόχο του 2% της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, με τους αξιωματούχους στη Φρανκφούρτη να συγκλίνουν γύρω στον Ιούνιο για να αρχίσουν να μειώνουν το επιτόκιο καταθέσεων από το σημερινό υψηλό ρεκόρ του 4%.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v