Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τσιπολόνε (ΕΚΤ): Γρήγορα οι μειώσεις επιτοκίων παρά τις αυξήσεις στους μισθούς

Απαραίτητο το ριμπάουντ των μισθών για να ανακτήσει κάποια δυναμική η δοκιμαζόμενη οικονομία της Ευρώπης, δήλωσε ο Ιταλός αξιωματούχος της κεντρικής τράπεζας.

Τσιπολόνε (ΕΚΤ): Γρήγορα οι μειώσεις επιτοκίων παρά τις αυξήσεις στους μισθούς
Το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΚΤ, Πιέρο Τσιπολόνε

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα μπορεί να είναι σε θέση να μειώσει τα επιτόκια "γρήγορα" ακόμη και καθώς οι εργαζόμενοι λαμβάνουν μεγάλες μισθολογικές αυξήσεις για να καλύψουν τα δύο χρόνια αυξημένου πληθωρισμού, σύμφωνα με το μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου Πιέρο Τσιπολόνε.

Η ανάκαμψη των μισθών είναι απαραίτητη για να ανακτήσει κάποια δυναμική η δοκιμαζόμενη οικονομία της Ευρώπης, δήλωσε ο Ιταλός αξιωματούχος, τονίζοντας ότι οι αυξήσεις των μισθών θα πρέπει να μετριαστούν με την πάροδο του χρόνου. Ο πληθωρισμός, εν τω μεταξύ, υποχωρεί, πράγμα που σημαίνει ότι πλησιάζει το σημείο στο οποίο οι νομισματικές ρυθμίσεις μπορούν να χαλαρώσουν, είπε.

"Η υπερβολική εστίαση στις βραχυπρόθεσμες μισθολογικές εξελίξεις μπορεί να μην λαμβάνει πλήρως υπόψη την ανάκαμψη των μισθών που μπορεί -και πρέπει- να λάβει χώρα για να αποκτήσει ισχυρότερη βάση η εύθραυστη επί του παρόντος ανάκαμψη της ευρωζώνης", δήλωσε ο Τσιπολόνε σε ομιλία του στις Βρυξέλλες.

"Εάν τα εισερχόμενα στοιχεία επιβεβαιώσουν το σενάριο που προβλεπόταν στις εκτιμήσεις του Μαρτίου, θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι να περιορίσουμε γρήγορα την στάση της νομισματικής μας πολιτικής", είπε.

Οπως σχολιάζει το Bloomberg, οι παρατηρήσεις του Τσιπολόνε είναι οι πιο σαφείς για τα επιτόκια από τον διορισμό του στην ΕΚΤ τον Νοέμβριο και εδραιώνουν την ιδιότητά του ως μία από τις κορυφαίες ήπιες φωνές της.

Ενώ οι αξιωματούχοι στη Φρανκφούρτη συμφωνούν σε μεγάλο βαθμό για την έναρξη των μειώσεων των επιτοκίων στη συνεδρίαση του Ιουνίου, φαίνεται να υπάρχει λιγότερη αρμονία σχετικά με το πόσο γρήγορα θα πρέπει να μειωθεί το κόστος δανεισμού, καθώς η αβεβαιότητα για τον πληθωρισμό παραμένει αυξημένη.

Η διαδικασία χαλάρωσης των επιτοκίων θα πρέπει να προχωρήσει "βήμα-βήμα", ενώ η επίδρασή της στην προβληματική οικονομία της ευρωζώνης θα πρέπει να παρακολουθείται στενά, δήλωσε νωρίτερα σημέρα ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Λετονίας Μάρτινς Κάζακς.

"Η αβεβαιότητα είναι μεγάλη και εδώ πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί", είπε. "Δεν θέλουμε να αναζωπυρωθεί ο πληθωρισμός, αλλά προς το παρόν φαίνεται ότι αυτός ο δράκος είναι καθηλωμένος στο έδαφος".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v