Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

«Καμπανάκι» Λάρι Φινκ για το χρέος των ΗΠΑ

Μετά τον διευθυντή του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου και ο CEO της BlackRock προειδοποιεί για κίνδυνο κρίσης χρέους στις ΗΠΑ. Ζητά αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών.

«Καμπανάκι» Λάρι Φινκ για το χρέος των ΗΠΑ

Για τη «χιονοστιβάδα χρέους» των ΗΠΑ ανησυχεί ο CEO της BlackRock, Λάρι Φινκ, τονίζοντας ότι υπάρχει κίνδυνος να οδηγηθεί η αμερικανική οικονομία σε περίοδο στασιμότητας.

«Περισσότεροι ηγέτες πρέπει να δώσουν προσοχή στη χιονοστιβάδα χρέους των ΗΠΑ. Υπάρχει ένα κακό σενάριο στο οποίο η αμερικανική οικονομία θα αρχίσει να μοιάζει με αυτήν της Ιαπωνίας στα τέλη της δεκαετίας του 1990 και στις αρχές του 2000, όταν το χρέος ξεπέρασε το ΑΕΠ και οδήγησε σε περιόδους λιτότητας και στασιμότητας» προειδοποίησε ο Φινκ στην ετήσια επιστολή του προς τους επενδυτές της εταιρείας. 

Όπως μεταδίδει το Marketwatch, ο Φινκ τόνισε στην επιστολή του ότι μια κρίση χρέους δεν είναι απίθανο να συμβεί.

Ο ίδιος υποστήριξε ότι το ζήτημα μπορεί να λυθεί μόνο με αυξήσεις φόρων και περικοπές δαπανών και απηύθυνε έκκληση για φιλοαναπτυξιακές πολιτικής με επενδύσεις σε υποδομές.

Την Τρίτη ο Φίλιπ Σουάγκελ, διευθυντής του Γραφείου Προϋπολογισμού του Κογκρέσου (CBO), δήλωσε ότι το αυξανόμενο δημοσιονομικό βάρος των ΗΠΑ βρίσκεται σε «πρωτοφανή» τροχιά, με κίνδυνο μια κρίση του είδους που προκάλεσε το 2022 την πτώση της βρετανικής λίρας και την κατάρρευση της κυβέρνησης Τρας στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Ο κίνδυνος, φυσικά, είναι αυτό που αντιμετώπισε το Ηνωμένο Βασίλειο με την πρώην πρωθυπουργό Τρας, όπου οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής προσπάθησαν να αναλάβουν μια δράση και στη συνέχεια υπήρξε αντίδραση της αγοράς σε αυτή τη δράση» πρόσθεσε.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v