Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Δισεκατομμύρια θα πληρώσουν οι ασφαλιστικές για την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Οι απαιτήσεις θα κυμανθούν μεταξύ 1 και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σύμφωνα με την Barclays. Φόβοι για απώλειες 2.400 θέσεων εργασίας, καθώς το λιμάνι παραμένει κλειστό.

Δισεκατομμύρια θα πληρώσουν οι ασφαλιστικές για την κατάρρευση της γέφυρας στη Βαλτιμόρη

Απαιτήσεις ύψους έως και 3 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντιμετωπίζουν οι ασφαλιστικές εταιρείες, μετά την κατάρρευση της γέφυρας Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη την Τρίτη, με τις εταιρείες στην αγορά Lloyd's του Λονδίνου να είναι περισσότερο εκτεθειμένες, δήλωσαν οι αναλυτές της Barclays.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι ασφαλιστικές αποζημιώσεις μόνο για τις ζημιές στη γέφυρα θα μπορούσαν να φθάσουν το 1,2 δισ. δολάρια, ανέφερε η τράπεζα, προβλέποντας περαιτέρω πιθανές αποζημιώσεις ύψους 350 έως 700 εκατ. δολαρίων για τους ανθρώπους που έχασαν εκεί τη ζωή τους και ποσά που δεν έχουν ακόμη καθοριστεί για τις διακοπές λειτουργίας των επιχειρήσεων, καθώς η πρόσβαση στο λιμάνι της πόλης έχει αποκλειστεί.

«Αν και το περιστατικό πρέπει ακόμη να διερευνηθεί, πιστεύουμε ότι έχει τη δυνατότητα να γίνει μια σημαντική ασφαλιστική απαίτηση, ιδιαίτερα στην αγορά της ναυτιλίας», έγραψαν ο Ιβάν Μποχμάτ και οι συνεργάτες του.

Το πλοίο Dali, μήκους 300 μέτρων και πλάτους 48, ανήκει στην Grace Ocean, τη διαχείρισή του έχει αναλάβει η Synergy Marine και είναι ναυλωμένο από τον δανέζικο κολοσσό των θαλάσσιων μεταφορών Maersk.

Το πελώριο φορτηγό, με μήκος 300 μέτρων, είναι «σταθερό», διαβεβαίωσε χθες ο Πίτερ Γκοτιέ, αξιωματικός της αμερικανικής ακτοφυλακής, προσθέτοντας πως το σκάφος δεν εγείρει κανέναν κίνδυνο ούτε για το περιβάλλον ούτε για τους κατοίκους, μολονότι στα αμπάρια του βρίσκονται 5,6 δισ. λίτρα ντίζελ και στο κατάστρωμα μερικά εμπορευματοκιβώτια με επικίνδυνες ύλες. Δύο εμπορευματοκιβώτια, από το σύνολο των 4.700, έπεσαν στο νερό.

Φόβοι για απώλειες 2.400 θέσεων εργασίας

Η κατάρρευση της γέφυρας της Βαλτιμόρης είναι έτοιμη να αφήσει χιλιάδες ανθρώπους χωρίς δουλειά, καθώς το λιμάνι παραμένει κλειστό, ενώ δεν υπάρχει ακόμη κανένα σταθερό σχέδιο για το πώς θα τους βοηθήσουμε, δήλωσε ο τοπικός πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Μακρομεταφορέων.

«Έχω 2.400 μέλη της Ενωσης που σύντομα θα μείνουν χωρίς δουλειά», δήλωσε την Τετάρτη σε συνέντευξή του ο Σκοτ Κόουαν, πρόεδρος του τοπικού σωματείου της Βαλτιμόρης. «Το να τους βάλω στη μισθοδοσία και να κρατήσω τις οικογένειές τους ταϊσμένες, να βάλω φαγητό στο τραπέζι, είναι η πρώτη και κύρια σκέψη που έχω στο μυαλό μου».

Καταστροφή για τα logistics 

Η γέφυρα Francis Scott Key στη Βαλτιμόρη, μήκους 1,6 μιλίων, κατέρρευσε μέσα σε λίγα δευτερόλεπτα. Οι καταστροφικές συνέπειες θα διαρκέσουν εβδομάδες. Μέχρι και 2,5 εκατομμύρια τόνοι άνθρακα, εκατοντάδες αυτοκίνητα των εταιρειών Ford Motor και General Motors, καθώς και ξυλεία και γύψος απειλούνται.

Η Βαλτιμόρη διακίνησε μόνο το 3% περίπου του συνόλου των εισαγωγών της Ανατολικής Ακτής και της Ακτής του Κόλπου κατά το έτος που έληξε στις 31 Ιανουαρίου, σύμφωνα με την S&P Global Market Intelligence. Αλλά είναι ζωτικής σημασίας για τα αυτοκίνητα και τα ελαφρά φορτηγά, με τις ευρωπαϊκές αυτοκινητοβιομηχανίες όπως η Mercedes-Benz Group, η Volkswagen και η BMW να λειτουργούν εγκαταστάσεις στο λιμάνι και γύρω από αυτό.

Είναι επίσης ο δεύτερος μεγαλύτερος τερματικός σταθμός για τις αμερικανικές εξαγωγές άνθρακα, με μια διακοπή λειτουργίας να πλήττει ενδεχομένως τις αποστολές προς την Ινδία.

Ανασύρθηκαν τα πτώματα των δύο από τους έξι εργάτες

Τα άψυχα σώματα των δύο από τους έξι εργάτες που έχασαν τη ζωή τους στα παγωμένα νερά του λιμανιού της Βαλτιμόρης, στην ανατολική ακτή των ΗΠΑ, ανασύρθηκαν χθες Τετάρτη, ανακοίνωσαν οι Αρχές.

«Λίγο μετά τις 10:00, δύτες εντόπισαν κόκκινο ημιφορτηγό σε βάθος περίπου 7,6 μέτρων», εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η αστυνομία της Μέριλαντ, της πολιτείας όπου υπάγεται διοικητικά η Βαλτιμόρη. «Δυο θύματα της τραγωδίας είχαν παγιδευτεί μέσα στο όχημα».

Τα πτώματα που ανασύρθηκαν αναγνωρίστηκαν. Οπως μεταδίδει το ΑΠΕ, είναι αυτά δύο ανδρών 35 και 26 ετών, μελών συνεργείου εργατών οδοποιίας, που επισκεύαζε το οδόστρωμα της γέφυρας Francis Scott Key όταν έγινε το δυστύχημα.

Τα πτώματα των υπόλοιπων τεσσάρων συναδέλφων τους, που προχθές Τρίτη έγινε σαφές από τις αρχές πως πλέον θεωρούνταν νεκροί, δεν έχουν εντοπιστεί ακόμη, πρόσθεσαν οι αρχές.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v