Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σε ύφεση μπήκε το Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι

Το ΑΕΠ συρρικνώθηκε 0,1% το τρίτο τρίμηνο και 0,3% το τέταρτο τρίμηνο, επιβεβαιώνοντας τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις. Η οικονομία έχει δείξει ωστόσο σημάδια ότι ξεκινά το 2024 σε ισχυρότερη βάση.

Σε ύφεση μπήκε το Ηνωμένο Βασίλειο πέρυσι

Τα επίσημα στοιχεία που δημοσιεύθηκαν σήμερα Πέμπτη επιβεβαίωσαν ότι η οικονομία της Βρετανίας μπήκε σε ύφεση το δεύτερο εξάμηνο του περασμένου έτους.

Οπως μεταδίδει το Reuters, το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν συρρικνώθηκε κατά 0,1% το τρίτο τρίμηνο και κατά 0,3% το τέταρτο τρίμηνο, αμετάβλητο σε σχέση με τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις, ανακοίνωσε η Εθνική Στατιστική Υπηρεσία.

Η οικονομία της Βρετανίας έχει δείξει σημάδια ότι ξεκινά το 2024 σε ισχυρότερη βάση, με το ΑΕΠ να αυξάνεται κατά 0,2% τον Ιανουάριο από τον Δεκέμβριο και ανεπίσημες έρευνες να δείχνουν ότι η ανάπτυξη συνεχίστηκε τον Φεβρουάριο και τον Μάρτιο.

Ωστόσο, η χώρα έχει αργήσει να ανακάμψει από τις επιπτώσεις της πανδημίας COVID-19 και η οικονομία της είναι μόλις 1% μεγαλύτερη από το επίπεδό της στα τέλη του 2019, με μόνο τη Γερμανία μεταξύ των χωρών της Ομάδας των Επτά να τα πηγαίνει χειρότερα.

Η Τράπεζα της Αγγλίας, η οποία έχει δηλώσει ότι ο βρετανικός πληθωρισμός κινείται προς το σημείο όπου μπορεί να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια, αναμένει ότι η οικονομία θα αναπτυχθεί μόλις κατά 0,25% φέτος, αν και οι προβλέψεις του επίσημου προϋπολογισμού αναμένουν επέκταση 0,8%.

Η στερλίνα παρουσίασε μικρή μεταβολή έναντι του δολαρίου και του ευρώ μετά την ανακοίνωση των στοιχείων.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v