Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Υφεση 21 μήνες για τα εργοστάσια στην ευρωζώνη

Στην καλύτερη θέση πανευρωπαϊκά η Ελλάδα. Αντίθετα, επιδεινώθηκε η ύφεση στη μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη - ο δείκτης ΡΜΙ παρέμεινε κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Υφεση 21 μήνες για τα εργοστάσια στην ευρωζώνη

Περαιτέρω επιδείνωση σημείωσε η μεταποιητική δραστηριότητα στην ευρωζώνη τον Μάρτιο, καθώς συρρικνώθηκε με πιο απότομο ρυθμό από ό,τι τον Φεβρουάριο. Η ζήτηση συνέχισε να μειώνεται, σύμφωνα με έρευνα που έδειξε ωστόσο άνοδο της αισιοδοξίας. 

Αντίθετα, στην πρώτη θέση της πανευρωπαϊκής λίστας φιγουράρει η Ελλάδα, με τον δείκτη υπεύθυνων προμηθειών (ΡΜΙ) να σκαρφαλώνει στις 56,9 μονάδες.

Οπως μεταδίδει το Reuters, ο PMΙ της HCOB για τη μεταποίηση στην ευρωζώνη, που καταρτίζεται από την S&P Global, υποχώρησε στο 46,1 τον Μάρτιο από 46,5 τον Φεβρουάριο, ξεπερνώντας την προκαταρκτική εκτίμηση για 45,7. Για 21ο μήνα παρέμεινε ωστόσο κάτω από το όριο του 50 που διαχωρίζει την ανάπτυξη από τη συρρίκνωση.

Ένας δείκτης που μετρά την παραγωγή, ο οποίος τροφοδοτεί έναν σύνθετο δείκτη PMI που αναμένεται την Πέμπτη και θεωρείται καλός δείκτης της οικονομικής υγείας, αυξήθηκε από το 46,6 του Φεβρουαρίου στο 47,1, βελτιώνοντας την προκαταρκτική εκτίμηση του 46,8.

"Είναι λίγο αποκαρδιωτικό: Τους τελευταίους οκτώ μήνες, η μεταποιητική βιομηχανία ανέβαινε σταδιακά τη σκάλα του δείκτη PMI παραγωγής, αλλά εξακολουθεί να βρίσκεται στη σκάλα του υπογείου", δήλωσε ο Cyrus de la Rubia, επικεφαλής οικονομολόγος της Hamburg Commercial Bank.

"Ωστόσο, η πρόοδος προς τον επόμενο όροφο δεν έχει ακόμη υλοποιηθεί, κυρίως λόγω της υποαπόδοσης της γερμανικής και της γαλλικής βιομηχανίας".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v