Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σιωπηλός δολοφόνος η ακραία ζέστη

«Η ακραία ζέστη συχνά παραβλέπεται επειδή δεν έχει το ορατό δράμα των στεγών που ξηλώνονται ή των δρόμων που μετατρέπονται σε ποτάμια», τονίζει η Ελένη Μυριβήλη, Υπεύθυνη για την Αντιμετώπιση Αστικής Θερμότητας στον ΟΗΕ.

Σιωπηλός δολοφόνος η ακραία ζέστη

Μια αθόρυβη επανάσταση βρίσκεται σε εξέλιξη για την αντιμετώπιση μιας ευρέως υποτιμημένης κλιματικής πρόκλησης: Της ακραίας ζέστης.

Οπως σημειώνει το CNBC, τα τελευταία χρόνια οι τοπικές αρχές έχουν διορίσει αρκετούς επικεφαλής θερμότητας (CHOs) σε πόλεις σε όλο τον κόσμο για να προετοιμάσουν τους κατοίκους για όλο και πιο συχνές και σοβαρές περιόδους υπερβολικής ζέστης.

"Την αποκαλούν τον σιωπηλό δολοφόνο", δήλωσε η Ελένη Μυριβήλη, η οποία υπηρετεί ως Υπεύθυνη για την Αντιμετώπιση της Αστικής Θερμότητας παγκοσμίως (Global Chief Heat Officer) στα Ηνωμένα Έθνη η οποία στο παρελθόν εργάστηκε σε παρόμοιο ρόλο για την Αθήνα.

Η Μυριβίλη δήλωσε ότι πιστεύει ότι η ακραία ζέστη συχνά παραβλέπεται επειδή δεν έχει το ορατό δράμα των στεγών που ξηλώνονται από τα σπίτια ή των δρόμων που μετατρέπονται σε ποτάμια.

"Η ζέστη, το πιστεύω ακράδαντα, θα είναι η υπ' αριθμόν ένα πρόκληση για τη δημόσια υγεία που θα αντιμετωπίσουμε την επόμενη δεκαετία. Και πρέπει να προετοιμαστούμε γι' αυτό τώρα", δήλωσε στο CNBC. "Μπορούμε - αλλά πρέπει πραγματικά να το κάνουμε προτεραιότητα".

Η ζέστη είναι η κυριότερη αιτία θανάτου που σχετίζεται με τις καιρικές συνθήκες στις ΗΠΑ. Στοιχεία από τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Ασθενειών έδειξαν ότι πάνω από 1.700 θάνατοι ήταν αποτέλεσμα αιτιών που σχετίζονται με τη ζέστη το 2022, περίπου διπλάσιος αριθμός από τον αντίστοιχο των πέντε προηγούμενων ετών. Οι ερευνητές δήλωσαν ότι πρόκειται πιθανότατα για συντηρητικές εκτιμήσεις.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v