Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιστορική νομιμοποίηση της κάνναβης στη Γερμανία

Στην Κολωνία 200 νέοι γιόρτασαν, καπνίζοντας, τη νομιμοποίηση της κάνναβης. Θεωρούν λάθος την ποινικοποίηση και ότι έτσι τερματίστηκε μια μακροχρόνια αδικία. Τι προβλέπει ο νέος νόμος.

Ιστορική νομιμοποίηση της κάνναβης στη Γερμανία

Περίπου 200 άτομα συγκεντρώθηκαν στη μεγάλη πλατεία μπροστά στον καθεδρικό ναό της Κολωνίας για να γιορτάσουν τη μερική νομιμοποίηση της κάνναβης η οποία τέθηκε σε ισχύ χθες, Δευτέρα. Οι παρόντες, κυρίως νέοι άνθρωποι, έκαναν λόγο για μία απόφαση «ιστορικής σημασίας» - καπνίζοντας κάνναβη.

«Η χρήση κάνναβης απαξιώνονταν μέχρι σήμερα από την γερμανική κοινωνία,ενώ την ίδια στιγμή ήταν απολύτως φυσιολογική και συνηθισμένη η κατανάλωση αλκοόλ ή το κάπνισμα», δηλώνει ο Εμάνουελ Φάραν: «Νομίζω ότι είναι προτιμότερο να αντιμετωπίζουμε τέτοια ζητήματα ανοιχτά. Γι' αυτό και θεωρώ την νομιμοποίηση θετικό βήμα».

Βάσει του νέου νόμου επιτρέπεται η καλλιέργεια έως τριών δεντρυλλίων για ιδιωτική χρήση, η κατοχή μέχρι 25 γραμμαρίων κάνναβης σε δημόσιους χώρους, καθώς και η αποθήκευση έως 50 γραμμαρίων σε ιδιωτικές κατοικίες.

«Η δόση κάνει το δηλητήριο»

Ο Λόταρ Πλανέτ δηλώνει στην τηλεόραση του Reuters: «Χαίρομαι που ο νόμος για την κάνναβη τέθηκε σε ισχύ σήμερα. Βάζει τέλος σε μια μακροχρόνια αδικία, κατά την άποψή μου. Η απαγόρευση σκοτώνει, βλάπτει περισσότερο από ό,τι ωφελεί εν τέλει. Γι αυτό είμαι εδώ σήμερα. Διότι πρόκειται για μια ιστορική μέρα».

Μεγαλύτερης κλίμακας παραγωγή κάνναβης θα επιτρέπεται στις λεγόμενες λέσχες κάνναβης με όχι περισσότερα από 500 μέλη, τα οποία πρέπει να έχουν ενηλικιωθεί. Η κάνναβη πρέπει να καταναλώνεται αποκλειστικά από μέλη της λέσχης και να μην γίνεται κανενός είδους εμπόριο.

«Ο σωστός δρόμος δεν είναι η ποινικοποίηση, αλλά η δημόσια συζήτηση και η ευαισθητοποίηση για τέτοια ζητήματα», λέει ο Φέλιξ Ράιμερ. Είτε πρόκειται για την κάνναβη, είτε το αλκοόλ, είτε για άλλες ουσίες. Το σημαντικότερο είναι η ασφαλής χρήση και η ασφαλής κατανάλωση. Διότι ας μην ξεχνάμε: Η δόση είναι εκείνη που κάνει το δηλητήριο».

Η Γερμανία γίνεται η ένατη χώρα που νομιμοποιεί την χρήση της ναρκωτικής ουσίας, η οποία είναι επίσης νόμιμη σε περιοχές των ΗΠΑ και την Αυστραλία.

ΠΗΓΗ: DEUTSCHE WELLE

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v