Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στα σκαριά google search με τεχνητή νοημοσύνη αλλά... επί πληρωμή

Η Google εξετάζει το ενδεχόμενο να χρεώνει όσους κάνουν αναζήτηση με βοήθεια από τεχνητή νοημοσύνη. Θα πρόκειται για τον μεγαλύτερο ανασχεδιασμό στο επιχειρηματικό μοντέλο της, ενάμιση χρόνο μετά το ντεμπούτο του ChatGPT. Τι απαντά η εταιρεία στους ισχυρισμούς των FT.

Στα σκαριά google search με τεχνητή νοημοσύνη αλλά... επί πληρωμή

Η Google εξετάζει το ενδεχόμενο να χρεώνει τα νέα premium χαρακτηριστικά που βασίζονται στην τεχνητή νοημοσύνη σε κάτι που θα είναι ο μεγαλύτερος ανασχεδιασμός της επιχείρησης αναζήτησης.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, η προτεινόμενη ανανέωση της μηχανής αναζήτησης που αποτελεί το «χρυσωρυχείο» της θα σηματοδοτούσε την πρώτη φορά που η εταιρεία θα έβαζε οποιοδήποτε από τα βασικά της προϊόντα επί πληρωμή και δείχνει ότι εξακολουθεί να παλεύει με μια τεχνολογία που απειλεί τη διαφημιστική της επιχείρηση, σχεδόν ενάμιση χρόνο μετά το ντεμπούτο του ChatGPT.

Η Google εξετάζει επιλογές όπως η προσθήκη ορισμένων χαρακτηριστικών αναζήτησης με AI στις premium συνδρομητικές υπηρεσίες της, οι οποίες προσφέρουν ήδη πρόσβαση στο νέο βοηθό AI Gemini στο Gmail και στα Docs, σύμφωνα με τρία άτομα που έχουν γνώση των σχεδίων της.

Οι μηχανικοί αναπτύσσουν την τεχνολογία που απαιτείται για την υπηρεσία, αλλά τα στελέχη δεν έχουν ακόμη λάβει οριστική απόφαση για το αν ή πότε θα τη λανσάρουν.

Η παραδοσιακή μηχανή αναζήτησης της Google θα παραμείνει δωρεάν, ενώ οι διαφημίσεις θα συνεχίσουν να εμφανίζονται μαζί με τα αποτελέσματα αναζήτησης ακόμη και για τους συνδρομητές.

Αλλά η χρέωση θα αποτελούσε την πρώτη φορά που η Google -η οποία για πολλά χρόνια προσέφερε δωρεάν υπηρεσίες για τους καταναλωτές, οι οποίες χρηματοδοτούνταν εξ ολοκλήρου από διαφημίσεις- θα ανάγκαζε τους χρήστες να πληρώνουν για βελτιώσεις στο βασικό προϊόν αναζήτησης.

Από τον Νοέμβριο του 2022, όταν η OpenAI ξεκίνησε το ChatGPT, η Google προσπαθεί να απαντήσει στην ανταγωνιστική απειλή που συνιστά το εξαιρετικά δημοφιλές chatbot. Το ChatGPT μπορεί να δώσει γρήγορες και πλήρεις απαντήσεις σε πολλές ερωτήσεις, απειλώντας να καταστήσει περιττή τη λίστα συνδέσμων μιας παραδοσιακής μηχανής αναζήτησης και τις προσοδοφόρες διαφημίσεις που εμφανίζονται δίπλα τους.

Τι απαντά η Google για τους ισχυρισμούς των Financial Times σχετικά με την αναζήτηση μέσω AI

"Εδώ και χρόνια, επαναπροσδιορίζουμε την Αναζήτηση Google, βοηθώντας τους ανθρώπους να αποκτήσουν πρόσβαση στην πληροφορία με τον πιο εύκολο τρόπο. Με την ενσωμάτωση της παραγωγικής τεχνητής νοημοσύνης (generative AI) στην Αναζήτηση Google, έχουμε ήδη ανταποκριθεί σε δισεκατομμύρια ερωτήματα, ενώ παρατηρούμε αύξηση των αιτημάτων αναζήτησης σε όλες τις μεγάλες αγορές μας. Συνεχίζουμε να βελτιώνουμε με ταχείς ρυθμούς το προϊόν για την εξυπηρέτηση των νέων αναγκών των χρηστών", αναφέρει η Google σε ανακοίνωσή της.

Σχετικά με τους ισχυρισμούς για τις συνδρομές, σημειώνει: "Δεν προετοιμάζουμε, ούτε εξετάζουμε το ενδεχόμενο να προσφέρουμε μια εμπειρία αναζήτησης χωρίς διαφημίσεις. Θα συνεχίσουμε να εμπλουτίζουμε τις υπηρεσίες μας με νέες premium δυνατότητες και υπηρεσίες ώστε να ενισχύσουμε τα οφέλη των συνδρομητών των προϊόντων της Google. Αυτήν την στιγμή, δεν έχουμε κάτι να ανακοινώσουμε".

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v