Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ρεκόρ κερδών από το trading εμπορευμάτων το 2023

Τα κέρδη προ φόρων και τόκων από συναλλαγές στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων παγκοσμίως εκτοξεύτηκαν στα 104 δισ. δολάρια το 2023, πάνω από το ρεκόρ των 99 δισ. δολαρίων που σημείωσε ο τομέας το 2022.

Ρεκόρ κερδών από το trading εμπορευμάτων το 2023

Tα κέρδη από τις συναλλαγές εμπορευμάτων ανήλθαν στο επίπεδο-ρεκόρ των 104 δισ. δολαρίων την περασμένη χρονιά, σύμφωνα με έκθεση της McKinsey, μολονότι η μεταβλητότητα στην αγορά εμπορευμάτων υποχώρησε και μειώθηκαν τα κέρδη κάποιων μεγάλων ομίλων. 

Η αναπάντεχη άνοδος σε σχέση με το 2022, όταν ο πόλεμος στην Ουκρανία οδήγησε τις τιμές υψηλότερα και φούσκωσε απότομα τα κέρδη, οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην είσοδο νέων παικτών στον κλάδο -μεταξύ των οποίων hedge funds- και την άνοδο των αποδόσεων από τις συναλλαγές ενέργειας. 

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, τα κέρδη προ φόρων και τόκων έφτασαν τα 104 δισ. δολάρια το 2023, πάνω από το ρεκόρ των 99 δισ. δολαρίων που σημείωσε ο τομέας το 2022.

Το ποσό είναι διπλάσιό από τα κέρδη των 52 δισ. δολαρίων το 2021. 

Ενώ τα κέρδη μεγάλων οίκων όπως των Vitol και Gurnov υποχώρησαν από τα επίπεδα-ρεκόρ του 2022, τα συνολικά κέρδη του τομέα αυξήθηκαν από την είσοδο νέων παικτών που βελτίωσαν τις επενδυτικές τους στρατηγικές. 

«Είχαμε πολλές κρατικές ενεργειακές εταιρείες, είχαμε μεσαίες ενεργειακές εταιρείες, είχαμε διαφορετικούς παίκτες εκεί έξω, οι οποίοι αύξησαν την αγορά τους από το 2022 έως το 2023», τόνισε στους Financial Times.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v