Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αναδιοργανώνεται ο γερμανικός στρατός, στο τραπέζι η υποχρεωτική θητεία

Tο σχέδιο Πιστόριους θέτει στόχο οι ένοπλες δυνάμεις της χώρας να είναι «έτοιμες για πόλεμο». Νέος κλάδος ηλεκτρονικού πολέμου, η ρωσική πρόκληση και οι σκέψεις για επανεισαγωγή της υποχρεωτικής στράτευσης.

Αναδιοργανώνεται ο γερμανικός στρατός, στο τραπέζι η υποχρεωτική θητεία
O Γερμανός υπουργός Αμυνας Μπόρις Πιστόριους

Ο Γερμανός υπουργός Άμυνας Μπόρις Πιστόριους ανακοίνωσε σχέδιο αναδιοργάνωσης του στρατού της χώρας, ώστε να είναι κατάλληλος για πόλεμο.

Στόχος είναι «να αναδιαρθρωθεί η Μπούντεσβερ με τέτοιο τρόπο ώστε να είναι βέλτιστα τοποθετημένη ακόμη και σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, σε περίπτωση άμυνας, σε περίπτωση πολέμου», δήλωσε επακριβώς.

Ο νέος γερμανικός στρατός θα οργανωθεί σε τέσσερις κλάδους - στο παραδοσιακό σχήμα πεζικού, ναυτικού και αεροπορίας θα προστεθεί ο νέος κλάδος κυβερνοχώρου και πληροφοριών, με επιχειρησιακή διοίκηση.

Ο νέος κυβερνο-κλάδος του στρατού θα είναι υπεύθυνος για την αντιμετώπιση υβριδικών απειλών, αναλαμβάνοντας επίσης και τακτικά καθήκοντα όπως ο ηλεκτρονικός πόλεμος. Επιπλέον, ο στρατός θα ενσωματώσει τις δυνάμεις εθνικής ασφάλειας.

Ο στόχος είναι να γίνει πιο αποτελεσματικός ο γερμανικός στρατός, καθώς απομακρύνεται από δεκαετίες χαμηλών δαπανών και προετοιμάζεται για τις προκλήσεις που τίθενται από τη ρωσική επιθετικότητα, γράφει το Politico.

«Δεδομένου ότι η Ρωσία έθεσε υπό αμφισβήτηση το καθεστώς ειρήνης στην Ευρώπη, έχει προκύψει μια ειδική κατάσταση απειλής για τη Γερμανία και τους συμμάχους της», ανέφερε η ανακοίνωση του γερμανικού υπουργείου Άμυνας.

Ο Πιστόριους είπε ότι οι αλλαγές θα εφαρμοστούν τους επόμενους μήνες. Και πρόσθεσε: «Εξετάζουμε την επανεισαγωγή της υποχρεωτικής στρατιωτικής θητείας», αν και επί του παρόντος αυτό δεν βρίσκεται στα σκαριά.

Οι γερμανικές ένοπλες δυνάμεις δυσκολεύονται στην προσέλκυση νεοσύλλεκτων. Διαθέτουν 181.000 στρατιώτες, με στόχο να φτάσουν 203.000 μέχρι το 2031.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v