Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Στο στόχαστρο του Αμπου Ντάμπι μεγάλη τουρκική τράπεζα

Την Yapi Kredi, με αποτίμηση €7 δισ. που ανήκει στον μεγαλύτερο τουρκικό όμιλο συμμετοχών, βάζει στο μάτι η ηγέτιδα τράπεζα των εμιράτων. Άνοιγμα στο εξωτερικό, και δη σ' ένα περιβάλλον βελτιωμένων σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

Στο στόχαστρο του Αμπου Ντάμπι μεγάλη τουρκική τράπεζα

Η First Abu Dhabi Bank των Εμιράτων μελετά πιθανούς στόχους εξαγοράς στην Τουρκία, όπως η Yapi Ve Kredi Bankasi, καθώς αναζητά ευκαιρίες ανάπτυξης στο εξωτερικό, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας.

Η FAB, όπως είναι γνωστή η μεγαλύτερη τράπεζα των ΗΑΕ, είχε πρώιμες διερευνητικές συνομιλίες με τους ιδιοκτήτες αρκετών τουρκικών τραπεζών, ανέφεραν οι πηγές. Εδώ και αρκετούς μήνες, αξιολογεί την πιθανότητα εξαγοράς της Yapi Kredi, η οποία σήμερα αποτιμάται σε 241,6 δισ. τουρκικές λίρες (7 δισ. ευρώ).

«Ως επενδυτική εταιρεία συμμετοχών, ενδέχεται να αξιολογήσουμε εναλλακτικές λύσεις σχετικά με το χαρτοφυλάκιό μας και να συμμετέχουμε σε συζητήσεις με αρμόδια μέρη, όπως είναι απαραίτητο ανά πάσα στιγμή», δήλωσε η Koç Holding, ο μεγαλύτερος επιχειρηματικός και βιομηχανικός όμιλος της Τουρκίας και μεγαλομέτοχος της τουρκικής τράπεζας, απαντώντας σε ερωτήματα επενδυτών σχετικά με μια απροσδιόριστη αναφορά ότι τράπεζα της Μέσης Ανατολής μελετά στόχους εξαγορών στη χώρα.

Οι μετοχές της Yapi Kredi σημείωσαν άνοδο 9,4%, στο υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί. Η μετοχή της Koç σημείωσε άνοδο έως και 8%, προτού συγκρατήσει τα κέρδη στο 2% στην Κωνσταντινούπολη.

Η FAB είναι η τελευταία τράπεζα των ΗΑΕ που εξέφρασε ενδιαφέρον για τουρκικά περιουσιακά στοιχεία μετά την περιοδεία του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν στον Κόλπο τον Ιούλιο, προκειμένου να υποστηρίξει επενδύσεις στην τουρκική οικονομία. Η Dubai Islamic Bank, η μεγαλύτερη τράπεζα που συμμορφώνεται με τη Σαρία των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων από άποψη ενεργητικού, δήλωσε τον Σεπτέμβριο ότι εξαγοράζει μερίδιο 20% στον τουρκικό όμιλο εταιρειών TOM.

Κατά τη διάρκεια του ταξιδιού του Ερντογάν πέρυσι, τα ΗΑΕ υποσχέθηκαν πάνω από 50 δισ. δολάρια για να στηρίξουν την Τουρκία μετά από χρόνια εχθρότητας μεταξύ των δύο χωρών για πολιτικές διαφορές. Ο Ερντογάν προσπάθησε να αποκαταστήσει τους δεσμούς με τα εμιράτα του πετρελαίου, σε μια προσπάθεια να προσελκύσει τα αναγκαία δισεκατομμύρια ώστε να τεθούν τα οικονομικά της Τουρκίας σε πιο ασφαλή βάση.

Με αποτίμηση 40 δισ. δολαρίων, η FAB είναι υπερπενταπλάσια της κωνσταντινουπολίτικης Yapi Kredi. Η τράπεζα των Εμιράτων έχει προσπαθήσει αρκετές φορές να αποκτήσει μια τράπεζα εκτός έδρας, ώστε να προωθήσει την ανάπτυξή της. Πέρυσι στάθμισε μια προσφορά 35 δισ. δολαρίων για τη βρετανική Standard Chartered και επίσης το 2022 επιχείρησε να αγοράσει τη μεγαλύτερη επενδυτική τράπεζα της Αιγύπτου.

Μια συμφωνία, βέβαια, θα μπορούσε εύκολα να ανατραπεί από το αβέβαιο μακροοικονομικό περιβάλλον της Τουρκίας, σύμφωνα με πηγή κοντά στη FAB. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v