Λιβύη: Καταγγελία για επίθεση σε σκάφος με Έλληνα διασώστη

Βίντεο από πυρά κατά μεταναστών. «Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν υπάρχουν νεκροί», αναφέρει σε ανάρτησή του ο γνωστός διασώστης Ιάσοανς Αποστολόπουλος. Καταγγέλλει πράξη πειρατείας.

Λιβύη: Καταγγελία για επίθεση σε σκάφος με Έλληνα διασώστη

Επίθεση της ακτοφυλακής της Λιβύης, με πυροβολισμούς κατά του σκάφους διασωστών Mare Jonio στα ανοιχτά της Λιβύης καταγγέλλει η οργάνωση Mediterranea Saving Humans.

Όπως αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της, ένα σκάφος της αυτοαποκαλούμενης λιβυκής ακτοφυλακής κινήθηκε βίαια την ώρα που το Mare Jonio διέσωζε μετανάστες που βρίσκονταν σε κίνδυνο σε διεθνή ύδατα. Καταγγέλλει ότι Λίβυοι παραστρατιωτικοί πυροβόλησαν, προκαλώντας πανικό και οδηγώντας πολλούς να πέσουν στη θάλασσα.

Στο σκάφος βρισκόταν και ο γνωστός διασώστης Ιάσονας Αποστολόπουλος, ο οποίος, σε δική του ανάρτηση, περιγράφει τα όσα βίωσε και σημειώνει ότι στο εν λόγω σημείο δεν υπάρχει λιβυκή κυριαρχία, άρα νομικά πρόκειται για πράξη πειρατείας.

«Οι σφαίρες έπεσαν 2 μέτρα από τα φουσκωτά μας. Προσπαθούσαν να μας διώξουν για να επιστρέψουν τους πρόσφυγες στη Λιβύη, κάτι για το οποίο πληρώνονται από την Ευρωπαϊκή Ένωση για να κάνουν. Αυτοαποκαλούνται "λιβυκό λιμενικό", αλλά πρόκειται για συμμορίες που έχουν στήσει ιδιωτικές φυλακές και σκλαβοπάζαρα μεταναστών στην Λιβύη», τονίζει σε ανάρτησή του.

 

«Στη θέα τους, όλοι οι πρόσφυγες έπεσαν στη θάλασσα για να γλιτώσουν, ακόμα και αυτοί που δεν ξέρουν κολύμπι και δεν φορούσαν σωσίβιο. Παρά τις απειλές, τις βίαιες μανούβρες και τα πυρά, μείναμε στο σημείο και προσπαθούσαμε να τους περισυλλέξουμε ζωντανούς. Πολλοί άνθρωποι κολυμπούσαν χωρίς τίποτα. Κάποιοι κραντιόντιουσαν από ένα άδειο μπιτόνι βενζίνης και με το άλλο χέρι έσπρωχναν το νερό», σημείωσε ο Ιάσονας Αποστολόπουλος και πρόσθεσε:

«Πάνω στο σκάφος των Λίβυων είδαμε τουλάχιστον 100 αιχμάλωτους μετανάστες από προηγούμενα περιστατικά. Τους είχαν στα γόνατα με το κεφάλι κάτω και τους σημάδευαν με όπλα. Βλέπαμε να τους χτυπάνε με ρόπαλα για να τους πειθαρχήσουν. Παρ' όλα αυτά, κάποιοι ξέφυγαν και βούτηξαν στο νερό. Ένας άνθρωπος έπεσε στη θάλασσα από την πρύμνη και οι Λίβυοι έκαναν όπισθεν να τον πατήσουν. Δεν ξέρουμε τι απέγινε. Άλλοι 2 Λίβυοι οδηγούσαν προκλητικά με το φουσκωτό τους ανάμεσα στους ναυαγούς αδιαφορώντας για την προπέλα. Δυστυχώς, μέσα στο χάος, δεν μπορούμε να ξέρουμε αν υπάρχουν νεκροί. Σίγουρα κάποιοι πιάστηκαν από το λιβυκό σκάφος. Η συντριπτική πλειοψηφία πάντως διασώθηκε από μας».

«Αυτό που ζήσαμε ήταν ένα από τα αποτελέσματα των συμφωνιών της ΕΕ με χώρες όπως η Λιβύη, η Τουρκία, η Τυνησία. Προκειμένου να σταματάνε την προσφυγιά, δεν διστάζουν να πυροβολούν διασωστικά καράβια, να βασανίζουν και να προξενούν ναυάγια. Από την άλλη, αυτό που ζήσαμε ήταν και μια σημαντική νίκη μαζί με τους πρόσφυγες. Όσο εκείνοι αψηφούν τις σφαίρες, και δραπετεύουν από τους διώκτες τους, το μόνο που έχουμε να κάνουμε είναι να σταθούμε αμέριστα στο πλευρό τους», καταλήγει στην ανάρτησή του.

ΠΗΓΗ: ΕΡΤ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v