Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ανηφόρισε 2,1% η βιομηχανική παραγωγή Γερμανίας

Πώς κινήθηκε η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομία τον Φλεβάρη. Στα $21 δισ. έπεσε το εμπορικό πλεόνασμα. Πώς πήγαν οι εξαγωγές.

Ανηφόρισε 2,1% η βιομηχανική παραγωγή Γερμανίας

Κατά 2,1% αυξήθηκε η παραγωγή στη βιομηχανία σε πραγματικούς όρους (προσαρμοσμένη στις τιμές) τον Φεβρουάριο σε μηνιαία βάση, μετά την εποχική και ημερολογιακή προσαρμογή, σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της Ομοσπονδιακής Στατιστικής Υπηρεσίας (Destatis).

Η λιγότερο ευμετάβλητη τριμηνιαία σύγκριση έδειξε ότι η παραγωγή ήταν κατά 0,5% χαμηλότερη την περίοδο από τον Δεκέμβριο 2023 έως τον Φεβρουάριο 2024 σε σχέση με τους τρεις προηγούμενους μήνες.

Μετά την αναθεώρηση των προκαταρκτικών αποτελεσμάτων, η παραγωγή αυξήθηκε κατά 1,3% τον Ιανουάριο σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2023 (αρχικά είχε εκτιμηθεί στο +1,0%).

Σε σύγκριση με τον Φεβρουάριο του 2023, η παραγωγή τον φετινό Φεβρουάριο ήταν χαμηλότερη κατά 4,9% μετά την προσαρμογή για τις ημερολογιακές επιδράσεις. 

Η μηνιαία αύξηση της παραγωγής στη βιομηχανία τον Φεβρουάριο οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στις επιδόσεις του κατασκευαστικού κλάδου (+7,9% μετά την εποχική και ημερολογιακή προσαρμογή). Αντίθετα, η πτώση της παραγωγής στον τομέα της παραγωγής ενέργειας (-6,5%) είχε σαφώς αρνητικό αντίκτυπο στις συνολικές επιδόσεις.

Στα $21 δισ. έπεσε το εμπορικό πλεόνασμα της Γερμανίας

Κατά 2,0% υποχώρησαν οι γερμανικές εξαγωγές τον Φεβρουάριο, σύμφωνα με την Ομοσπονδιακή Στατιστική Υπηρεσία (Destatis).

Την ίδια ώρα, οι εισαγωγές αυξήθηκαν κατά 3,2% σε ημερολογιακή και εποχικά προσαρμοσμένη βάση σε σύγκριση με τον Ιανουάριο.

Με βάση τα αρχικά στοιχεία, οι εξαγωγές μειώθηκαν κατά 4,4% ενώ οι εισαγωγές κατά 8,7% σε σύγκριση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα.

Μετά την ημερολογιακή και εποχική προσαρμογή, η Γερμανία εξήγαγε αγαθά συνολικής αξίας 132,9 δισεκατομμυρίων ευρώ και εισήγαγε αγαθά αξίας 111,5 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Φεβρουάριο του 2024.

Το εξωτερικό εμπορικό ισοζύγιο παρουσίασε πλεόνασμα 21,4 δισεκατομμυρίων ευρώ τον Φεβρουάριο. Ηταν 27,6 δισ. ευρώ τον Ιανουάριο και 16,9 δισ. ευρώ τον περσινό Φεβρουάριο.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v