Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ο τριπλός στόχος της επιχείρησης «Ασπίδες» στην Υεμένη

«Δεν μιλάμε για παιχνίδι, αποκρούουν επιθέσεις, πραγματικά πυρά» υπογράμμισε, ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού στις Βρυξέλλες με τον Διοικητή Επιχειρήσεων, Υποναύαρχο Βασίλειο Γρυπάρη.

Ο τριπλός στόχος της επιχείρησης «Ασπίδες» στην Υεμένη

Τριπλός είναι ο στόχος της επιχείρησης «Ασπίδες» επισήμανε ο Ύπατος Εκπρόσωπος Ζοζέπ Μπορέλ, εξηγώντας ότι πρόκειται για την προστασία των πλοίων, τη συνοδεία τους και την ενίσχυση της ασφάλειας στη ναυσιπλοΐα.

Στη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε από κοινού στις Βρυξέλλες με τον Διοικητή Επιχειρήσεων, Υποναύαρχο Βασίλειο Γρυπάρη, ο κ. Μπορέλ ανέφερε ότι η επιχείρηση «Ασπίδες» ήταν μία «γρήγορη» και «ξεκάθαρη» απάντηση στις επιθέσεις των Χούθι εξαιτίας των οποίων απειλείται η ασφάλεια στη θάλασσα, τίθεται σε κίνδυνο το διεθνές εμπόριο, η περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια. Παράλληλα, σημείωσε ότι επηρεάζεται αρνητικά, το περιβάλλον, η ασφάλεια και η περιφερειακή οικονομία, ενώ υπάρχει άνοδος στο κόστος των εμπορευμάτων των πλοίων.

Παράλληλα, ο Ύπατος Εκπρόσωπος ανέφερε ότι μέχρι σήμερα τέσσερα κράτη-μέλη συμμετέχουν με φρεγάτες και 19 κράτη-μέλη με προσωπικό και άλλους τρόπους. Επιπροσθέτως, ο Ζοζέπ Μπορέλ τόνισε ότι από τη στιγμή της έναρξης της επιχείρησης, λειτουργεί πολύ ικανοποιητικά προσθέτοντας ότι οι αριθμοί δείχνουν πόσο χρήσιμη ήταν αυτή η αποστολή.

«Δεν μιλάμε για παιχνίδι, αποκρούουν επιθέσεις, πραγματικά πυρά» υπογράμμισε, συμπληρώνοντας ότι πρόκειται για επιχείρηση η οποία έχει βαθμό επικινδυνότητας καθώς και ότι πρέπει να αυξηθεί η ικανότητά της. Όπως είπε ο Ύπατος Εκπρόσωπος, είναι σε εξέλιξη εργασίες για την αύξηση των logistics και η ιατρική-φαρμακευτική ικανότητα σε περίπτωση που χρειαστεί.

Από την πλευρά του ο Διοικητής Επιχειρήσεων, Υποναύαρχος Βασίλειος Γρυπάρης υπογράμμισε τη σημαντική συνδρομή της επιχείρησης «Ασπίδες» στην ασφάλεια στη θάλασσα καθώς και ότι στηρίζει τις προσπάθειες της ΕΕ στην προστασία των παγκόσμιων αγαθών, διασφάλιση της ελευθερίας της ναυσιπλοΐας και συνδρομή στην περιφερειακή ειρήνη και ασφάλεια.

«Παρακολουθούμε συνεχώς τις καθημερινές ενέργειες» και θα προσπαθήσουμε να βελτιώσουμε το επιχειρησιακό μας σχέδιο ανέφερε ο Υποναύαρχος Γρυπάρης και συμπλήρωσε ότι γίνεται εκτίμηση για επιδείνωση της κατάστασης στην περιοχή και τη διαχείρισή της. Εξήγησε ότι ενημερώνονται τα αρμόδια σώματα της ΕΕ έτσι ώστε να είναι σε γνώση τους η κατάσταση σε επιχειρησιακό επίπεδο και έχουν ζητηθεί συγκεκριμένα στοιχεία-κεφάλαια.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v