Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Αυστηρό μήνυμα Μπάιντεν στο Πεκίνο για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Ο Αμερικανός πρόεδρος εξέφρασε έντονη ανησυχία σε συνομιλία με τον Σι Τζινπίνγκ για την αναζωπύρωση των εντάσεων μεταξύ Κίνας και Φιλιππινών. Η Συνθήκη Αμοιβαίας Άμυνας με τη Μανίλα και ο κίνδυνος κλιμάκωσης.

Αυστηρό μήνυμα Μπάιντεν στο Πεκίνο για τη Θάλασσα της Νότιας Κίνας

Ο Αμερικανός πρρόεδρος Τζο Μπάιντεν θα προειδοποιήσει το Πεκίνο για την ολοένα και πιο επιθετική του δραστηριότητα στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας αυτή την εβδομάδα κατά τη διάρκεια συναντήσεων με τον Ιάπωνα πρωθυπουργό Φούμιο Κισίντα και τον πρόεδρο των Φιλιππίνων Φέρντιναντ Μάρκος Τζούνιορ.

Δύο υψηλόβαθμοι αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν στους Financial Times ότι ο Μπάιντεν θα εκφράσει έντονη ανησυχία για την κατάσταση στον ύφαλο Σέκοντ Τόμας στα νησιά Σπάρτλι. 

Η κινεζική ακτοφυλακή χρησιμοποίησε κανόνια νερού για να εμποδίσει τις Φιλιππίνες να ανεφοδιάσουν πεζοναύτες που σταθμεύουν στο πολεμικό πλοίο Σιέρα Μάντρε, το οποίο η Μανίλα καθήλωσε σκόπιμα στον ύφαλο το 1999 σε μια προσπάθεια να ενισχύσει τις αξιώσεις της όσον αφορά την κυριότητα της συγκεκριμένης περιοχής. 

Ο Μπάιντεν θα τονίσει ότι η Συνθήκη Αμοιβαίας Άμυνας ΗΠΑ-Φιλιππίνων ισχύει και για το Σιέρα Μάντρε, δήλωσαν οι αξιωματούχοι, προσθέτοντας ότι εξέφρασε «έντονη ανησυχία» όταν μίλησε με τον πρόεδρο Σι Τζινπίνγκ τη Δευτέρα.

«Η Κίνα υποτιμά το ενδεχόμενο κλιμάκωσης. Προσπαθήσαμε να το καταστήσουμε σαφές σε μια σειρά συνομιλιών. . . ότι η συνθήκη αμοιβαίας άμυνας μας καλύπτει τους ναύτες και τα πλοία των Φιλιππίνων και κατ' επέκταση . . . το Σιέρα Μάντρε», είπε αξιωματούχος στους Financial Times.

«Η Κίνα πρέπει να εξετάσει τις τακτικές της ή να διακινδυνεύσει να υποστεί κάποιο σοβαρό πλήγμα», πρόσθεσαν.

Οι συγκρούσεις μεταξύ Κίνας και Φιλιππίνων αποτελούν μέρος της κλιμάκωσης της έντασης στη Θάλασσα της Νότιας Κίνας. Ενώ το Πεκίνο διεκδικεί τη θάλασσα σχεδόν στο σύνολό της, οι αξιώσεις του έρχεται σε σύγκρουση με τον έλεγχο τμημάτων της από το Βιετνάμ, τη Μαλαισία, το Μπρουνέι, την Ταϊβάν και την Ινδονησία.

Η Κίνα λέει ότι η Μανίλα φέρνει κατασκευαστικά υλικά στον ύφαλο για να επισκευάσει το σκουριασμένο Σιέρα Μάντρε, το οποίο κινδυνεύει να αποσυντεθεί. Κατηγορεί επίσης τη Μανίλα ότι δεν τήρησε την υπόσχεσή που έδωσε πριν από χρόνια να απομακρύνει το πλοίο - έναν ισχυρισμό που οι Φιλιππίνες έχουν διαψεύσει.

Ο ναύαρχος Τζον Ακουιλίνο, επικεφαλής της Διοίκησης Ινδο-Ειρηνικού των ΗΠΑ, εξέδωσε πρόσφατα παρόμοια προειδοποίηση σε αντιπροσωπεία απόστρατων Κινέζων στρατιωτικών αξιωματικών και στον Τσούι Τιανκάι, πρώην πρεσβευτή της Κίνας στις ΗΠΑ, σύμφωνα με πηγές των Financial Times. 

Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επίσης επιστρατεύσει και άλλους αξιωματούχους για να παραδώσουν παρόμοια προσωπικά μηνύματα στο Πεκίνο.

Οι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι οι ΗΠΑ ήταν επιφυλακτικές να χαράξουν μια «κόκκινη γραμμή» με το Πεκίνο. «Αν δώσεις στους Κινέζους μια κόκκινη γραμμή, θα την παρακάμψουν και θα κάνουν τα πάντα», είπε αξιωματούχος.

Ο δεύτερος αξιωματούχος είπε ότι η Κίνα μπορεί να πιστεύει ότι οι ενέργειές της δεν επηρεάζουν τις δεσμεύσεις που έχουν δώσει οι ΗΠΑ στο πλαίσιο της συνθήκης αμοιβαίας άμυνας.

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v