Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Εφιάλτης πάνω από τη Δύση: Χρειάζεται έξτρα 10 τρισ. για την άμυνα

Με σκληρό τρόπο επανέρχεται το δίλημμα «όπλα ή βούτυρο». Προειδοποιήσεις ότι απαιτείται να διατεθεί έως και το 4% του ΑΕΠ για εξοπλισμούς. Κοινωνικό κράτος, φόροι ή δάνεια;

Εφιάλτης πάνω από τη Δύση: Χρειάζεται έξτρα 10 τρισ. για την άμυνα

Μια νέα εποχή παγκόσμιου επανεξοπλισμού έχει ξεκινήσει και μεταφράζεται σε τεράστιο κόστος και ορισμένες σκληρές αποφάσεις για τις δυτικές κυβερνήσεις, που ήδη παλεύουν με ασταθή δημόσια οικονομικά.

Παρά το γεγονός ότι οι παγκόσμιες αμυντικές δαπάνες έφτασαν το ρεκόρ των 2,2 τρισεκατομμυρίων δολαρίων πέρυσι, τα έθνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης μόλις άρχισαν να εξετάζουν τι θα απαιτήσει η ασφάλεια του 21ου αιώνα, με μια επιθετική Ρωσία στα ανατολικά τους σύνορα, μια ασταθή Μέση Ανατολή και την επέκταση του κινεζικού στρατού που τραβά την προσοχή της Ουάσιγκτον προς τον Ειρηνικό, επισημαίνει το Bloomberg.

Οι πολιτικοί ηγέτες συγχαίρουν τους εαυτούς τους για την πρόοδο προς τους στόχους του ΝΑΤΟ για αμυντικές δαπάνες στο 2% του ακαθάριστου εγχώριου προϊόντος τους. Ωστόσο, αξιωματούχοι που επικεντρώνονται στην ασφάλεια λένε ότι οι στρατιωτικοί προϋπολογισμοί μπορεί να χρειαστεί να μιμηθούν τις δαπάνες του Ψυχρού Πολέμου, έως και 4% του ΑΕΠ, προκειμένου να υλοποιηθούν τα σχέδια της συμμαχίας.

Εάν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοι της G-7 έφταναν σε τέτοια επίπεδα, αυτό θα ισοδυναμούσε με επιπλέον δεσμεύσεις ποσών άνω των 10 τρισεκατομμυρίων δολαρίων την επόμενη δεκαετία, σύμφωνα με υπολογισμούς του Bloomberg Economics.

«Το "μέρισμα ειρήνης" μετά τον Ψυχρό Πόλεμο φτάνει στο τέλος του», δήλωσε η Jennifer Welch, επικεφαλής γεωοικονομική αναλύτρια της BE. «Αυτό είναι πιθανό να έχει μια μεταμορφωτική επίδραση στις αμυντικές εταιρείες, στα δημόσια οικονομικά και στις χρηματοπιστωτικές αγορές».

Η βάναυση πραγματικότητα για τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους είναι ότι η πρόοδος του Βλαντιμίρ Πούτιν στην Ουκρανία σημαίνει ότι πρέπει να ενισχύσουν δραματικά την άμυνά τους στην Ανατολική Ευρώπη, την ίδια στιγμή που ζεσταίνεται μέτωπο στην Κίνα.

Ο πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ ήταν ξεκάθαρος σχετικά με τη φιλοδοξία του να θέσει την Ταϊβάν υπό τον έλεγχο του Πεκίνου, με τη βία εάν χρειαστεί, και έχει εδαφικές διεκδικήσεις σε άλλα σημεία στην περιοχή της Ασίας-Ειρηνικού.

Ακόμη και μόνο η διάθεση του 2% του ΑΕΠ στην άμυνα θα δημιουργούσε πρόβλημα στη μείωση του χρέους που άφησε η πανδημία. Το να φτάσουμε στο 4% θα ωθούσε τα ασθενέστερα κράτη της ΕΕ να κάνουν επώδυνες επιλογές μεταξύ ακόμη μεγαλύτερου δανεισμού, σημαντικών περικοπών σε άλλα στοιχεία του προϋπολογισμού ή, διαφορετικά, αυξήσεων φόρων.

Η Γαλλία, η Ιταλία και η Ισπανία θα ήταν ιδιαίτερα εκτεθειμένες, εάν οι επιπλέον δαπάνες χρηματοδοτηθούν μέσω των αγορών ομολόγων, με το δημόσιο χρέος της Ρώμης να εκτινάσσεται στο 179% του ΑΕΠ έως το 2034 από 144% φέτος. Ακόμη και οι ΗΠΑ, οι οποίες διαθέτουν ήδη το 3,3% του ετήσιου ΑΕΠ τους για την άμυνα, θα δουν τον δανεισμό τους να αυξάνεται στο 131% από 99% την επόμενη δεκαετία, εάν ωθήσουν τον στρατιωτικό προϋπολογισμό τους στο 4%.

Ενώ οι πόλεμοι στην Ουκρανία και τη Γάζα έχουν επικεντρώσει την προσοχή στην Ευρώπη και τη Μέση Ανατολή, η αύξηση των στρατιωτικών προϋπολογισμών είναι παγκόσμιο φαινόμενο.

Οι αμυντικές δαπάνες της Κίνας θα αυξηθούν κατά 7,2% το 2024 -το μεγαλύτερο σε πέντε χρόνια. Η Μαλαισία βρίσκεται στην κορυφή των ετήσιων προβλέψεων ανάπτυξης για 22 χώρες της Ασίας-Ειρηνικού με αύξηση 10,2% και συνολικές δαπάνες 4,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων φέτος, σύμφωνα με ανάλυση της εταιρείας αμυντικών πληροφοριών Janes. Οι Φιλιππίνες θα διαθέσουν 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια.

Το πώς ένας επαναστρατιωτικοποιημένος κόσμος μπορεί να συμβιβάσει τέτοιες δεσμεύσεις με πεπερασμένα φορολογικά έσοδα και ολοένα μεγαλύτερες ανάγκες πρόνοιας και υγείας πρόκειται να γίνει ένα έντονο πολιτικό ζήτημα τα επόμενα χρόνια.

Έχοντας αυτό κατά νου και την προοπτική μιας δεύτερης θητείας για τον δύσπιστο απέναντι στο ΝΑΤΟ Ντόναλντ Τραμπ, οι 27 ηγέτες της ΕΕ ξεκίνησαν στα τέλη Μαρτίου δύσκολες συζητήσεις για το πώς να χρηματοδοτήσουν μια σημαντική αναμόρφωση του αμυντικού τους τομέα, διατηρώντας παράλληλα τη βοήθεια προς το Κίεβο. Τα σχόλια του Τραμπ που δημιούργησαν αμφιβολίες σχετικά με τη βοήθεια των ΗΠΑ προς την Ευρώπη σε περίπτωση πολέμου, έφεραν πρόσθετη πίεση σε αυτές τις συνομιλίες.

Παρά τις ανησυχίες αυτές, τα μέλη του ΝΑΤΟ είναι απίθανο να συμφωνήσουν σε μια σταθερή δέσμευση να δαπανήσουν έως και το 4% του ΑΕΠ για την άμυνα σύντομα. Συμφώνησαν πέρυσι να προωθήσουν τη δέσμευσή τους να δαπανήσουν τουλάχιστον το 2%, αλλά ακόμη και αυτό προκάλεσε έντονη συζήτηση.

Το φόντο τέτοιων συζητήσεων είναι το σχέδιο του ΝΑΤΟ να πραγματοποιήσει μία από τις μεγαλύτερες αναθεωρήσεις της άμυνάς του από το τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Η συμμαχία στοχεύει να βάλει περίπου 300.000 στρατιώτες σε υψηλότερη ετοιμότητα, με τα μέλη να μπορούν να στελεχώσουν οκτώ πολυεθνικές ομάδες μάχης στην ανατολική πλευρά της, η καθεμία από περίπου 1.000 στρατιώτες επί του παρόντος, για να φτάσουν το μέγεθος ταξιαρχίας έως και 5.500 ανδρών.

«Χρειάζονται επειγόντως περισσότερα», είπε η Oana Lungescu, αναλύτρια στο thinktank RUSI με έδρα το Λονδίνο και πρώην εκπρόσωπος του ΝΑΤΟ. Η συμμαχία πρέπει να καλύψει μακροχρόνια κενά όπως στην αεράμυνα, να αναπληρώσει τα αποθέματα όπλων και πυρομαχικών και να συνεχίσει να επενδύει σε νέες τεχνολογίες για να διατηρήσει το πλεονέκτημά της έναντι της Ρωσίας, είπε. Η Ουκρανία θα χρειαστεί επίσης συνεχή υποστήριξη, καθώς υπομένει τον τρίτο χρόνο πολέμου με τη Ρωσία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v