Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Commerzbank: Ορθολογική φούσκα ο χρυσός!

Το ράλι του χρυσού έχει σημειωθεί κόντρα στα θεμελιώδη μεγέθη, τονίζουν αναλυτές της Commerzbank. Οι προσδοκίες για τη μελλοντική τιμή και τα ρίσκα για τους επενδυτές.

Commerzbank: Ορθολογική φούσκα ο χρυσός!

H τιμή του χρυσού συνέχισε να κινείται υψηλότερα την Τρίτη, σκαρφαλώνοντας κοντά στα 2.400 δολάρια ανά ουγκιά.

Το πρωτοφανές ράλι του πολύτιμου μετάλλου σημειώνεται παρά την άνοδο στις αποδόσεις των ομολόγων του αμερικανικού δημοσίου, που συνήθως ασκεί πίεση στην τιμή του χρυσού. Η άνοδος των αποδόσεων καθιστά πιο ελκυστικά από τον χρυσό τα στοιχεία ενεργητικού που δίνουν τόκο. 

«Στην πραγματικότητα, το χάσμα ανάμεσα στην τιμή του χρυσού και τις προσδοκίες για τις αποδόσεις των ομολόγων, που συνήθως αποτελεί καταλυτικό παράγοντα για τις κινήσεις του χρυσού, έχει διευρυνθεί ακόμα περισσότερο σε σχέση με τις αρχές Μαρτίου», έγραψε σε έκθεση η Commerzbank. 

«Οι εξελίξεις στην αγορά χρυσού έχουν τα χαρακτηριστικά μιας ορθολογικής φούσκας», τονίζεται στην έκθεση. 

Το γεγονός ότι η τιμή ενός στοιχείου ενεργητικού αποκλίνει από τα θεμελιώδη μεγέθη δεν σημαίνει ότι η συμπεριφορά των επενδυτών δεν είναι ορθολογική, σημειώνουν σύμφωνα με το Marketwatch οι αναλυτές της Commerzbank.

«Για παράδειγμα, οι τιμές των στοιχείων ενεργητικού επηρεάζονται συχνά από τις προσδοκίες για μελλοντικές αλλαγές στις τιμές. Οπότε αν αναμένει κανείς ότι η τιμή θα κινηθεί υψηλότερα -όχι αναγκαστικά επειδή το θεωρεί αυτό δικαιολογημένο αλλά επειδή πιστεύει ότι όλοι στοιχηματίζουν σε αυτό-, μπορεί να είναι και πάλι ορθολογικό να αγοράσει το στοιχείο ενεργητικού για να αποκομίσει μέρος των κερδών», υποστηρίζουν. 

Σε κάθε περίπτωση, το τμήμα εμπορευμάτων της Commerzbank επισημαίνει ότι η απόκλιση μεταξύ της τιμής του χρυσού και των θεμελιωδών μεγεθών δεν μπορεί να συνεχιστεί για πάντα. «Αυτό δεν σημαίνεται ότι επίκειται άμεση διόρθωση. Αλλά, αν μη τι άλλο, μια διαρκής απόκλιση φαίνεται ολοένα και πιο λίγο πιθανή», υπογραμμίζουν. 


ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v