Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κομισιόν: Ξεκινά έρευνα για κινεζικές ανεμογεννήτριες

Στο μικροσκόπιο επιδοτήσεις που έλαβαν κινέζοι κατασκευαστές για αιολικά πάρκα σε Ελλάδα, Γαλλία, Ρουμανία, Βουλγαρία και Ισπανία. Δεν θα αφήσουμε να συμβεί ό,τι και με τα φωτοβολταϊκά, τόνισε η Βεστάγκερ.

Κομισιόν: Ξεκινά έρευνα για κινεζικές ανεμογεννήτριες

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ξεκίνησε έρευνα για τις επιδοτήσεις που έλαβαν κινέζοι προμηθευτές ανεμογεννητριών για αιολικά πάρκα στην Ευρώπη, στην τελευταία της δράση κατά κινέζων κατασκευαστών προϊόντων πράσινης ενέργειας. 

Η Επιτροπή θα εξετάσει τους όρους για την κατασκευή αιολικών πάρκων στην Ισπανία, την Ελλάδα, τη Γαλλία, τη Ρουμανία και τη Βουλγαρία, δήλωσε η Επίτροπος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Μαργκέτ Βεστάγκερ σε ομιλία που θα πραγματοποίησε την Τρίτη.

Όπως μεταδίδει η ιαπωνική εφημερίδα Nikkei, η Βεστάγκερ δεν κατονόμασε τις εμπλεκόμενες εταιρείες στην ομιλία της στο Πανεπιστήμιο Πρίνστον των ΗΠΑ.

Η Επιτροπή διερευνά ήδη εάν θα επιβάλει δασμούς στις εισαγωγές κινεζικών ηλεκτρικών οχημάτων και υποστηρίζει ότι έχει στοιχεία που δείχνουν ότι επωφελούνται από επιδοτήσεις.

Η Βεστάγκερ τόνισε ότι η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να υιοθετήσει μια πιο συστηματική προσέγγιση. «Και πρέπει να το κάνουμε πριν να είναι πολύ αργά. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να δούμε ότι συνέβη στα φωτοβολταϊκά να συμβαίνει ξανά στα ηλεκτρικά οχήματα, στην αιολογική ενέργεια ή στους ημιαγωγούς» ανέφερε.

Οι εγκατεστημένες ανεμογεννήτριες της ΕΕ έχουν κατασκευαστεί ως επί το πλείστον στο μπλοκ, αλλά οι κινέζοι κατασκευαστές κατασκευάζουν αντιστοιχούσαν στα δύο τρίτα της παγκόσμιας αγοράς το 2022. Όσον αφορά τα φωτοβολταϊκά, οι Κινέζοι παραγωγοί έχουν πάνω από το 90% της αγοράς της ΕΕ.

Η έρευνα για την αιολική ενέργεια θα στηρίζεται στον κανονισμό της ΕΕ για τις ξένες επιδοτήσεις, ο οποίος επέτρεψε στην Επιτροπή από τον Ιούλιο του 2023 να αξιολογήσει εάν οι ξένες επιδοτήσεις επιτρέπουν στις εταιρείες να υποβάλλουν υπερβολικά συμφέρουσες προσφορές σε δημόσιους διαγωνισμούς.

Οι μετοχές της δανικής εταιρείας παραγωγής ανεμογεννητριών Vestas σημείωσαν άνοδο 3,7% την Τρίτη. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v