Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μεγάλοι επενδυτές αγοράζουν ευρωπαϊκά ομόλογα κι όχι αμερικανικά

Οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης έχουν αρχίσει να αποκλίνουν. Πιο ήπιος ο πληθωρισμός και πιο αδύναμη η οικονομία στην Ευρώπη. Τι οδηγεί τους διαχειριστές κεφαλαίων.

Μεγάλοι επενδυτές αγοράζουν ευρωπαϊκά ομόλογα κι όχι αμερικανικά

Μεγάλοι επενδυτές πωλούν αμερικανικά κρατικά ομόλογα και αγοράζουν ευρωπαϊκά αντίστοιχα, στοιχηματίζοντας ότι ο χαμηλότερος πληθωρισμός στην Ευρώπη θα επιτρέψει στην κεντρική της τράπεζα να αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια νωρίτερα από την Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ.

Οπως μεταδίδουν οι Financial Times, οι διαχειριστές κεφαλαίων της Pimco, της JPMorgan Asset Management και της T Rowe Price αύξησαν την έκθεσή τους σε ευρωπαϊκά κρατικά ομόλογα τις τελευταίες εβδομάδες.

Αυτό βοήθησε να ωθηθεί το spread μεταξύ του κόστους δανεισμού 10ετούς αναφοράς της Γερμανίας και των ΗΠΑ στις 2 ποσοστιαίες μονάδες, κοντά στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο.

"Η πορεία για μειώσεις επιτοκίων στην Ευρώπη είναι πιο σαφής από ό,τι στις ΗΠΑ", δήλωσε ο Μπομπ Μισέλ, επικεφαλής επενδύσεων και παγκόσμιος επικεφαλής σταθερού εισοδήματος της JPMorgan Asset Management. "Είναι δύσκολο να βρεθεί ένας οικονομικός λόγος για να μειώσει η Fed τα επιτόκια".

Πρόσθεσε ότι επί του παρόντος έχει μεγαλύτερη από τη συνήθη κατοχή ευρωπαϊκών κρατικών ομολόγων και "κινείται προς [την] κατεύθυνση" της απόκτησης περισσότερων.

Η αλλαγή αυτή έρχεται καθώς οι οικονομίες των ΗΠΑ και της Ευρώπης έχουν αρχίσει να αποκλίνουν, με τον ηπιότερο πληθωρισμό και την ασθενέστερη οικονομία στην Ευρώπη να τροφοδοτούν τα στοιχήματα ότι η ΕΚΤ θα προβεί σε περισσότερες μειώσεις από ό,τι η Fed φέτος.

Οι αγορές τιμολογούν επί του παρόντος τρεις ή τέσσερις μειώσεις επιτοκίων από την ΕΚΤ έως το τέλος του έτους, έναντι μόνο δύο ή τριών για τη Fed.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v