Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Πολύ πάνω από το πλαφόν της G7 πωλείται το ρωσικό πετρέλαιο

Η κυρίαρχη ποικιλία αργού Ουραλίων κυμαίνεται στα 75 δολάρια το βαρέλι, περίπου 15 δολάρια πάνω από το ανώτατο όριο. Προφανής η μη συμμόρφωση, αλλά ακόμα κι έτσι, Δυτικοί επιμένουν ότι το μέτρο αποδίδει καρπούς.

Πολύ πάνω από το πλαφόν της G7 πωλείται το ρωσικό πετρέλαιο

Το ρωσικό πετρέλαιο διαπραγματεύεται σε πολύ υψηλότερες τιμές από το πλαφόν που έχει επιβάλει η G7 με σκοπό -ανεπιτυχώς όπως φαίνεται- να αποστερήσει έσοδα για τη Μόσχα και να δυσχεράνει την πολεμική μηχανή της στην Ουκρανία. Όπως προκύπτει, είναι σημαντική η μη συμμόρφωση με το μέτρο.

Η κυρίαρχη ποικιλία των Ουραλίων αγγίζει τα 75 δολάρια το βαρέλι στα εξαγωγικά λιμάνια της Βαλτικής και της Μαύρης Θάλασσας, σύμφωνα με στοιχεία της Argus Media. Αμερικανοί αξιωματούχοι αποδίδουν την αύξηση των τιμών σε ευρύτερη γεωπολιτική δυναμική, σύμφωνα με ανώτερο αξιωματούχο του υπουργείου Οικονομικών των ΗΠΑ.

Το ανώτατο όριο της G7 απαιτεί κάθε δυτική εταιρεία που εμπλέκεται στη μεταφορά ρωσικού πετρελαίου να λάβει βεβαίωση που εγγυάται ότι το φορτίο κοστίζει έως 60 δολάρια το βαρέλι. Εάν δεν το κάνει, δεν επιτρέπεται η παροχή των υπηρεσιών της. Το ότι οι τιμές που δίνει η Argus είναι τόσο πάνω απ' αυτό το επίπεδο δημιουργεί το λιγότερο παραφωνία.

Η ποικιλία Ουραλίων βρισκόταν πάνω από τα 60 δολάρια σχεδόν όλο τον χρόνο, αλλά αυτό τον μήνα εκτινάχθηκε πολύ πάνω από τα 70 δολ. 

Τον Μάρτιο, το 23% των αποστολών αργού ρωσικού πετρελαίου της χώρας είχε ασφάλιση από μέλη του International Group of P&I Clubs, σύμφωνα με στοιχεία του Bloomberg. Αυτό σημαίνει ότι οι έμποροι θα είχαν εγγυηθεί πως τα φορτία κοστίζουν πολύ χαμηλότερα από την τιμή που εκτιμά η Argus. Μικρότερο ποσοστό κινήθηκε με ελληνικά δεξαμενόπλοια, τα οποία είχαν κάλυψη από IG, που απαιτούν επίσης βεβαίωση, γράφει το Bloomberg.

Ο Αμερικανός αξιωματούχος επιμένει ότι το ανώτατο όριο εξακολουθεί να έχει το επιδιωκόμενο αποτέλεσμα, μειώνοντας το χρηματικό ποσό που λαμβάνει το Κρεμλίνο από τις πωλήσεις πετρελαίου, καθώς το εμπόρευμα πωλείται είτε υπό το ανώτατο όριο μέσω δυτικών υπηρεσιών είτε μέσω του σκιώδους στόλου της Ρωσίας. Οι ΗΠΑ σχεδιάζουν να συνεχίσουν την ισχύ του πλαφόν, επιβάλλοντας κυρώσεις στα πλοία που δραστηριοποιούνται στον σκιώδη στόλο, αλλά δεν θα το πράξουν ως απάντηση σε συγκεκριμένες κινήσεις της αγοράς, είπε ο αξιωματούχος υπό τον όρο ανωνυμίας.

Μέχρι τη στιγμή που τα φορτία Urals φτάνουν στην Ινδία, το είδος  διαπραγματεύεται στα 88 δολάρια το βαρέλι -μόλις 3,80 δολάρια χαμηλότερα από το παγκόσμιο σημείο αναφοράς για τα φυσικά φορτία. Όταν το αργό πετρέλαιο Σιβηρίας (ESPO) φεύγει από το λιμάνι Κοζμίνο στην ανατολική Ρωσία, είναι στα 84 δολάρια το βαρέλι. Δεν έχει πλησιάσει το ανώτατο όριο τιμής εδώ και περίπου ένα χρόνο.

Παρ' όλα αυτά, εξακολουθεί να υπάρχει μεγάλο κόστος μεταφοράς που αποδίδεται άμεσα στις κυρώσεις, σύμφωνα με την Argus, υποδηλώνοντας τουλάχιστον κάποιο αντίκτυπο στη Μόσχα. Επιπλέον, η παράδοση στην Ασία είναι σημαντικά πιο ακριβή απ' ό,τι θα ήταν στην Ευρώπη -την κύρια αγορά της Ρωσίας πριν από την έναρξη του πολέμου. Όλα αυτά οδηγούν σε συμπιεσμένες τιμές εξαγωγών.

Το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ έχει δείξει ότι είναι έτοιμο να τιμωρήσει τις εταιρείες για παραβιάσεις του ανώτατου ορίου τιμών που συνέβησαν στο παρελθόν.

Ωστόσο, δεδομένης της επιθυμίας να αποφευχθούν ενέργειες που διαταράσσουν τη ροή του αργού -και διακινδυνεύουν υψηλότερες τιμές-, το ράλι των futures του Brent περίπου στα 90 δολάρια το βαρέλι μπορεί να μετριάσει οποιαδήποτε ώθηση για κάτι τέτοιο επί του παρόντος.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v