Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Τι περιμένει να ακούσει η αγορά από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Η μείωση του πληθωρισμού στην ευρωζώνη στο 2,4% ενίσχυσε τις προσδοκίες για μείωση των επιτοκίων. Ο κίνδυνος πρόωρης χαλάρωσης και η απόκλιση από τη Fed.

Τι περιμένει να ακούσει η αγορά από τη συνεδρίαση της ΕΚΤ

H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα αφήσει κατά πάσα πιθανότητα τα επιτόκια αμετάβλητα σήμερα, αλλά μπορεί να προσφέρει περισσότερες ενδείξεις για το αν θα ξεκινήσει τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής στην επόμενη συνεδρίασή της τον Ιούνιο.

O πληθωρισμός στην ευρωζώνη υποχώρησε στο 2,4% τον Μάρτιο από 2,6% τον προηγούμενο μήνα, πλησιάζοντας περαιτέρω στον στόχο του 2%. Στον αντίποδα, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ αυξήθηκε στο 3,5% τον περασμένο μήνα, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιεύτηκαν την Τετάρτη. Η μέτρηση ήταν υψηλότερη από αυτήν που ανέμεναν οι αναλυτές.

Μετά τα στοιχεία για τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ, oι traders μείωσαν τις προβλέψεις για τη μείωση του κόστους δανεισμού από την ΕΚΤ φέτος. Ειδικότερα, οι αγορές ανέμεναν χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής κατά 79 μονάδες βάσης το 2024, έναντι πρόβλεψης για χαλάρωση κατά 86 μονάδες βάσης την Τρίτη. Η πιθανότητα να σημειωθεί η πρώτη μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο υποχώρησε στο 80%, ενώ την προηγούμενη εβδομάδα θεωρούνταν σχεδόν βέβαιη.

Οι αναλυτές ανέμεναν ότι τόσο η ΕΚΤ όσο και η Fed θα ξεκινούσαν τις μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο. Αυτό συνεχίζει να είναι το βασικό σενάριο για την ΕΚΤ, αλλά οι αγορές βλέπουν πλέον ισχυρή πιθανότητα η κεντρική τράπεζα των ΗΠΑ να περιμένει περισσότερο. Η πιθανότητα μείωσης επιτοκίων τον Ιούνιο βούτηξε στο 20% από 60% την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τις κινήσεις στην αγορά προθεσμιακών συμβολαίων.

H πρόεδρος της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ θα δώσει συνέντευξη τύπου στη Φρανκφούρτη μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου. Αν και η ΕΚΤ μπορεί να είναι διστακτική να κάνει κίνηση πριν τη Fed, γιατί αυτό θα οδηγούσε χαμηλότερα το ευρώ, έναντι του δολαρίου, μια τέτοια εξέλιξη θα βοηθούσε τις εξαγωγές της ευρωζώνης σε μια περίοδο που η οικονομία προσπαθεί να εξέλθει από μακρά περίοδο στασιμότητας.

«Η συνεδρίαση αυτής της εβδομάδας θα αποδειχθεί ορόσημο στον καθορισμό των προσδοκιών», δήλωσε στο Bloomberg o Γιαν Φέλιξ Γκέκνερ, υπεύθυνος επενδύσεων στην Insight Investment.

«Καθώς η ΕΚΤ προετοιμάζει το έδαφος για μείωση επιτοκίων τον Ιούνιο, οι αγορές θα ψάχνουν για ενδείξεις για τον ρυθμό των μειώσεων επιτοκίων, πρόσθεσε. «Η ΕΚΤ θα θελήσει να αποδείξει ότι δεν είναι προέκταση της νομισματικής πολιτικής της Fed», τόνισε ο Τζέισον Ντέιβις της JP Morgan Asset Management. «Τα θεμελιώδη μεγέθη αποκλίνουν στις δύο οικονομίες, με την ευρωπαϊκή ανάπτυξη να παραμένει κάτω από τη δυνητική τάση», πρόσθεσε.

Ωστόσο, η ΕΚΤ θέλει να αποφύγει μια πρόωρη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής, χωρίς να είναι βέβαιη ότι ο πληθωρισμός βρίσκεται σταθερά σε πτωτική τροχιά προς το 2%. «Αναμένουμε ότι η κεντρική τράπεζα θα περιμένει ο πληθωρισμός να πέσει γύρω στο 2,5% για πάνω από ένα μήνα», ανέφερε ο Κάρστεν Μπρζέσκι της ING. «Καθώς τα ρίσκα για τον πληθωρισμό παραμένουν μάλλον ανοδικά, η ΕΚΤ θα είναι πολύ προσεκτική να χαλαρώσει σταδιακά τη νομισματική πολιτική», πρόσθεσε.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v