Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

To νέο σήμα Λαγκάρντ για μείωση επιτοκίων

Θα είναι κατάλληλο να χαλαρώσουμε τη νομισματική πολιτική αν τα στοιχεία δείξουν σύγκλιση του πληθωρισμού με τον στόχο, τόνισε η Λαγκάρντ. Ανεξάρτητη από τη Fed η ΕΚΤ. Υπέρ μείωσης τάχθηκαν κάποιοι αξιωματούχοι.

To νέο σήμα Λαγκάρντ για μείωση επιτοκίων

Το Διοικητικό Συμβούλιο αποφάσισε να διατηρήσει αμετάβλητα τα τρία επιτόκια της ΕΚΤ, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ, σημειώνοντας ότι τα εισερχόμενα στοιχεία επιβεβαίωσαν τις εκτιμήσεις της κεντρικής τράπεζας για το μεσοπρόθεσμο outlook του πληθωρισμού. 

Όπως τόνισε η κα. Λαγκάρντ, ο πληθωρισμός συνέχισε την πτωτική του πορεία, με κινητήριο μοχλό την πτώση των τιμών στα τρόφιμα και τα αγαθά.

Οι περισσότεροι δείκτες του πληθωρισμού κινούνται χαμηλότερα, η αύξηση των μισθών σταδιακά μετριάζεται και οι εταιρείες απορροφούν μέρος της αύξησης του εργασιακού κόστους στα κέρδη τους. 

Οι χρηματοδοτικές συνθήκες παραμένουν περιοριστικές και οι αυξήσεις επιτοκίων που πραγματοποίησε η ΕΚΤ συνεχίζουν να βαραίνουν τη ζήτηση, το οποίο είναι θετικό για τη μάχη κατά του πληθωρισμού. 

Η ίδια προειδοποίησε, ωστόσο, ότι οι αφανείς πληθωριστικές πιέσεις παραμένουν ισχυρές και διατηρούν ψηλά τον πληθωρισμό στον τομέα των υπηρεσιών. 

Η κα. Λαγκάρντ σημείωσε ότι ο πληθωρισμός θα κινηθεί με μικρές μεταβολές στα τρέχοντα επίπεδα τους επόμενους μήνες και στη συνέχεια θα υποχωρήσει στον στόχο του 2% την επόμενη χρονιά, χάρη στην πτώση του εργασιακού κόστους, τον αντίκτυπο της περιοριστικής νομισματικής πολιτικής και την εξασθένιση των συνεπειών της πανδημίας. 

Όσον αφορά την ανάπτυξη, η πρόεδρος της ΕΚΤ υπογράμμισε ότι τα ρίσκα παραμένουν αρνητικά. Επισήμανε, ωστόσο, ότι η ανάπτυξη μπορεί να κινηθεί υψηλότερα αν ο πληθωρισμός υποχωρήσει πιο γρήγορα από ό,τι αναμένεται. 

Στην καθιερωμένη συνέντευξη τύπου, η κα. Λαγκάρντ επανέλαβε τη φράση που συμπεριέλαβε η ΕΚΤ στη σημερινή της ανακοίνωση - και δεν συμπεριλαμβανόταν στην προηγούμενη ανακοίνωση - ότι αν η επικαιροποιημένη αξιολόγηση για το outlook του πληθωρισμού, τη δυναμική των υποκείμενων πληθωριστικών πιέσεων και της ισχύος της μετάδοσης της νομισματικής πολιτικής ενίσχυε την αυτοπεποίθηση της κεντρικής τράπεζας ότι ο πληθωρισμός συγκλίνει προς τον στόχο τότε θα είναι κατάλληλο να υπάρξει μείωση επιτοκίων.

Ως προς αυτό, η ίδια σημείωσε ότι η ΕΚΤ θα έχει περισσότερα οικονομικά στοιχεία τον Ιούνιο.

Σε σχέση με τη διαφαινόμενη απόκλιση που αναμένεται να καταγραφεί στη νομισματική πολιτική της ΕΚΤ και της Fed, η κα. Λαγκάρντ υπογράμμισε ότι η ΕΚΤ δεν καθορίζει την πολιτική της με βάση την πολιτική της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ. 

Η πρόεδρος της ΕΚΤ σημείωσε ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ επηρεάζονται από διαφορετικούς παράγοντες και ότι δεν μπορεί να υποθέσει κανείς ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη αντανακλά τον πληθωρισμό στις ΗΠΑ. Δεν μπορούμε να βγάζουμε συμπεράσματα στηριζόμενοι στην υπόθεση ότι ο πληθωρισμός στην ευρωζώνη και στις ΗΠΑ είναι το ίδιο πράγμα, πρόσθεσε.

Ερωτήμενη αν η απόφαση διατήρησης των επιτοκίων στο 4% ήταν ομόφωνη, η κα. Λαγκάρντ απάντησε ότι κάποια μέλη τάχθηκαν υπέρ μιας μείωσης των επιτοκίων. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v