Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Γκεοργκίεβα: Αντιμέτωπη με δεκαετία αδύναμης ανάπτυξης η παγκόσμια οικονομία

Η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ απηύθυνε έκκληση να ληφθούν μέτρα για την τόνωση της παραγωγικότητας και της μείωσης του χρέους.

Γκεοργκίεβα: Αντιμέτωπη με δεκαετία αδύναμης ανάπτυξης η παγκόσμια οικονομία

H παγκόσμια οικονομία είναι αντιμέτωπη με μια δεκαετία «ασθενικής ανάπτυξης» και «λαϊκής δυσαρέσκειας» παρά το γεγονός ότι απέφυγε την ύφεση, προειδοποίησε η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα. 

«H απογοητευτική πραγματικότητα είναι ότι η παγκόσμια δραστηριότητα είναι αδύναμη με βάση τους ιστορικούς μέσους όρους και οι προοπτικές για την ανάπτυξη έχουν επιβραδυνθεί μετά την παγκόσμια οικονομική κρίση» σημείωσε σύμφωνα με τους Financial Times η Γκεοργκίεβα. 

«Ο πληθωρισμός δεν έχει καταπολεμηθεί πλήρως, τα δημοσιονομικά μαξιλάρια ασφαλείας έχουν εξασθενήσει και το χρέος έχει ενισχυθεί, θέτοντας μια σημαντική πρόκληση για τα δημόσια οικονομικά πολλών κρατών» πρόσθεσε. 

Η αντιμετώπιση του υψηλού χρέους θα είναι δύσκολη σε μια χρονιά όπου ο αριθμός των εκλογικών αναμετρήσεων θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ και υπάρχει μεγάλη ανησυχία «λόγω της υπερβολικής αβεβαιότητας και των πολυετών σοκ», σημείωσε η κα. Γκεοργκίεβα, προσθέτοντας ότι οι γεωπολιτικές εντάσεις «αυξάνουν τον κίνδυνο κατακερματισμού της παγκόσμιας οικονομίας».

Στην ομιλία που έδωσε στο Atlantic Council την Πέμπτη, η κα. Γκεοργκίεβα πρόσθεσε ότι χωρίς μέτρα για την τόνωση της παραγωγικότητας και τη μείωση του χρέους, ο κόσμος είναι αντιμέτωπος με μια «αδύναμη και απογοητευτική δεκαετία», την οποία χαρακτήρισε ως «τη νωθρή δεκαετία του 20».

H ίδια πάντως ξεκαθάρισε ότι η υφήλιος απέφυγε μια παγκόσμια ύφεση και μια περίοδο στασιμοπληθωρισμού. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v