Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

H Goldman Sachs επιμένει για πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,4% φέτος από το τρέχον επίπεδο του 3,5%, σύμφωνα με την αμερικανική επενδυτική τράπεζα.

H Goldman Sachs επιμένει για πτώση του πληθωρισμού στις ΗΠΑ

H Goldman Sachs εξακολουθεί να αναμένει ότι ο επίμονα υψηλός πληθωρισμός στις ΗΠΑ θα χαλαρώσει τους επόμενους μήνες, παρά το γεγονός ότι μια ακόμα μέτρηση έδειξε ότι οι οι ανοδικές πιέσεις στις τιμές παραμένουν επίμονες. 

Ο δείκτης τιμών καταναλωτή κατέγραψε άνοδο 3,5% σε ετήσια βάση τον Μάρτιο στις ΗΠΑ από 3,2% τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης κινήθηκε 0,4% υψηλότερα. Οι αναλυτές προέβλεπαν άνοδο 0,3% σε μηνιαία βάση και 3,5% σε ετήσια.

Ο δομικός δείκτης, ο οποίος δεν περιλαμβάνει τις ευμετάβλητες κατηγορίες των τροφίμων και της ενέργειας, κατέγραψε άνοδο 3,8% σε ετήσια βάση, όση και τον Φεβρουάριο. Σε μηνιαία βάση ο δείκτης ενισχύθηκε 0,4%.

Οι αγορές αναμένουν τώρα ότι η Fed θα ξεκινήσει τις μειώσεις επιτοκίων τον Σεπτέμβριο αντί για τον Ιούνιο. 

Η Goldman Sachs προβλέπει ότι ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει στο 2,4% φέτος από το τρέχον επίπεδο του 3,5%. 

«Το πρόβλημα είναι ότι υπάρχουν κάποια συστατικά του πληθωρισμού που συνεχίζουν να πιέζουν τα πράγματα υψηλότερα» δήλωσε o Κρίστιαν Μιούλερ-Γκλίσμαν, αναλυτής της Goldman Sachs, στο CNBC. 

«Στην τελευταία μέτρηση, ήταν οι μεταφορές. Προφανώς οι τιμές του πετρελαίου πηγαίνουν τώρα υψηλότερα και αυτό είναι σίγουρα κάτι που είναι κάπως ισχυρότερο από ότι αναμέναμε αρχικά» σημείωσε. 

Ο ίδιος πρόσθεσε ότι ο πληθωριστικός αντίκτυπος των υψηλότερων τιμών στο πετρέλαιο θα είναι πιθανότατα περιορισμένος, επειδή ο ΟΠΕΚ θα αυξήσει την παραγωγή του. 



ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v