Βέλγιο: Οι Ευρωπαίοι δεν θα ξεγελαστούν από τη ρωσική προπαγάνδα

Ο Βέλγος πρωθυπουργός Αλεξάντερ Ντε Κρόο ερωτηθείς επίσης εάν φοβάται πιθανή αλλοίωση αποτελεσμάτων στις ευρωεκλογές εξαιτίας ρωσικής παρέμβασης, τόνισε ότι «το μήνυμά μου είναι ξεκάθαρο, να κρατήσουμε τα μάτια μας ανοιχτά».

Βέλγιο: Οι Ευρωπαίοι δεν θα ξεγελαστούν από τη ρωσική προπαγάνδα

Η μόνη πρόθεση της ρωσικής προπαγάνδας είναι η αποδυνάμωση της ευρωπαϊκής δημοκρατίας και της στήριξης προς την Ουκρανία, τόνισε ο πρωθυπουργός του Βελγίου και προεδρεύων του Συμβουλίου Αλεξάντερ Ντε Κρόο.

Στη συνέντευξη Τύπου που παρέθεσε με την υπουργό Εξωτερικών του Βελγίου Χάτζα Λαχμπίμπ για τα μέχρι τώρα αποτελέσματα της βελγικής προεδρίας, επισήμανε ότι «οι Ευρωπαίοι πολίτες μας δεν θα ξεγελαστούν από τη ρωσική προπαγάνδα, αλλά πρέπει να είμαστε ξεκάθαροι στο να εξηγήσουμε τι είναι η ρωσική προπαγάνδα και ποια είναι η πρόθεση», ερωτηθείς για το εάν φοβάται πιθανή αλλοίωση αποτελεσμάτων στις ευρωεκλογές εξαιτίας ρωσικής παρέμβασης. «Το μήνυμά μου είναι ξεκάθαρο, να κρατήσουμε τα μάτια μας ανοιχτά», τόνισε. Παράλληλα, ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο αναφέρθηκε στην έρευνα των τσεχικών αρχών μαζί με άλλες μυστικές υπηρεσίες οι οποίες αποκάλυψαν « επιχείρηση φιλορωσικής επιρροής στην Ευρώπη, στην οποία εμπλέκονται διάφορα είδη δικτύων κατασκοπείας».

«Η έρευνα δείχνει ότι η Μόσχα προσέγγισε ευρωβουλευτές, αλλά και πλήρωσε για να προωθήσει τη ρωσική ατζέντα εδώ. Οι βελγικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν την ύπαρξη ενός φιλορωσικού δικτύου παρεμβάσεων με δραστηριότητες σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και στο Βέλγιο», συμπλήρωσε. Όπως σημείωσε ο Βέλγος πρωθυπουργός, «οι στόχοι της Μόσχας είναι πολύ σαφείς», δηλαδή η εκλογή περισσότερων φιλορώσων υποψηφίων για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και κατ' επέκταση η ενίσχυση του φιλορωσικού αφηγήματος στο ΕΚ.

«Η εξασθενημένη ευρωπαϊκή υποστήριξη προς την Ουκρανία βοηθά τη Ρωσία στο πεδίο της μάχης και αυτός είναι ο πραγματικός στόχος αυτού που αποκαλύφθηκε τις τελευταίες εβδομάδες», συμπλήρωσε. Σε ερώτηση για το εάν εμπιστεύεται όλους τους συναδέλφους του στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο σε σχέση με την ρωσική επιρροή, ο Αλεξάντερ Ντε Κρόο απάντησε: «Εμπιστεύομαι τους συναδέλφους μου, οι οποίοι θα κάνουν τα πάντα έτσι ώστε οι ευρωεκλογές να είναι πραγματικές εκλογές και δραστηριότητες οι οποίες σχετίζονται με χρηματισμό και προπαγάνδα θα αποκαλυφθούν είτε προέρχονται από τη Ρωσία είτε από οποιονδήποτε άλλον».

«Στην Ευρώπη χρειαζόμαστε εκλογές στις οποίες οι πολίτες κάνουν τις επιλογές τους και φυσικά θα σεβαστούμε το αποτέλεσμα. Αλλά είναι οι Ευρωπαίοι που επιλέγουν και όχι άλλες χώρες που θα προσπαθούσαν να μας επηρεάσουν», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v