Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Goldman Sachs: Στα $2.700 αυξάνει τον στόχο για χρυσό!

Η bull market του πολύτιμου μετάλλου θα έχει συνέχεια προβλέπουν οι αναλυτές της επενδυτικής τράπεζας. Οι αγορές των κεντρικών τραπεζών και ο «καταλύτης» των αμερικανικών επιτοκίων. Πώς επιδρά ο εκλογικός κύκλος.

Goldman Sachs: Στα $2.700 αυξάνει τον στόχο για χρυσό!

Η σταθερότητα που επέδειξε ο χρυσός αυτή την εβδομάδα μετά τα στοιχεία για τον δείκτη τιμών καταναλωτή στις ΗΠΑ αποτελεί ένα ακόμα τεκμήριο ότι η bull market του πολύτιμου μετάλλου δεν στηρίζεται στους «συνήθεις υπόπτους» μακροοικονομικούς παράγοντες, υποστηρίζει σε έκθεσή της η Goldman Sachs.

«Παρά το γεγονός ότι η αγορά προεξοφλεί όλο και λιγότερες μειώσεις επιτοκίων από τη Fed, την επιτάχυνση της ανάπτυξης και την άνοδο των μετοχών σε επίπεδα ρεκόρ, ο χρυσός έχει πραγματοποιήσει ράλι 20% τους δύο τελευταίους μήνες» αναφέρει σε έκθεση το τμήμα ανάλυσης εμπορευμάτων της επενδυτικής τράπεζας.

Όπως σημειώνουν οι αναλυτές, η παραδοσιακή αντίληψη για την εύλογη αξία του χρυού θα στηριζόταν σε μια σύνδεση των πραγματικών επιτοκίων, των αναπτυξιακών προοπτικών και του δολαρίου με τις ροές και την τιμή. Ωστόσο, τονίζουν, το πρόσφατο ράλι του χρυσού δεν μπορεί να δικαιολογηθεί από αυτούς τους παράγοντες. 

Αλλά σύμφωνα με τη Goldman Sachs αυτή η απόκλιση από το παραδοσιακό μοντέλο ανάλυσης του χρυσού δεν αποτελεί σημάδι υπερτίμησης. 

Αντίθετα, η άνοδος του χρυσού στηρίζεται στην αύξηση της ζήτησης από τις κεντρικές τράπεζες των αναδυόμεων οικονομιών και τη λιανική αγορά στην Ασία, μεταβολές που είναι σύμφωνα με τη Goldman Sachs απόλυτα δικαιολογημένες με βάση το τρέχον μακροοικονομικό και γεωπολιτικό περιβάλλον.

Οι αναλυτές του επενδυτικού κολοσσού προβλέπουν μάλιστα ότι με τις μειώσεις επιτοκίων από τη Fed να συνεχίζουν να μένουν στο τραπέζι και να αποτελούν ένα σημαντικό καταλύτη και τις εκλογές στις ΗΠΑ να αναμένεται να δώσουν ώθηση στον χρυσό, το πολύτιμο μέταλλο έχει περαιτέρω περιθώρια ανόδου.

Ως εκ τούτου, η Goldman Sachs ανεβάζει την τιμή-στόχο για τον χρυσό στα 2.700 δολάρια ανά ουγκιά από 2.300 προηγουμένως. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v