Εκκληση ΔΟΜ για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία

Αγωνία στη χώρα απέναντι στα σημάδια εξασθένισης της διεθνούς αλληλεγγύης διέκρινε κατά την πενθήμερη επίσκεψή της η επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης.

Εκκληση ΔΟΜ για αύξηση της ανθρωπιστικής βοήθειας προς την Ουκρανία

Η επικεφαλής του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης (ΔΟΜ) κάλεσε τα κράτη να αυξήσουν την ανθρωπιστική υποστήριξη προς την Ουκρανία, μετά την πρώτη της επίσκεψη στη χώρα.

Πάνα από δύο χρόνια μετά την ολοκληρωτική εισβολή από τη γειτονική Ρωσία, οι ανθρωπιστικές ανάγκες είναι «τεράστιες», δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο η Έιμι Πόουπ, διευθύντρια του ΔΟΜ.

Περισσότερα από 14 εκατομμύρια Ουκρανοί, σχεδόν το 40% του πληθυσμού, χρήζουν υποστήριξης, εκ των οποίων σχεδόν τέσσερα εκατομμύρια έχουν εκτοπιστεί στο εσωτερικό της χώρας.

Σχεδόν έξι εκατομμύρια έφυγαν από την Ουκρανία ως πρόσφυγες.

«Οι απλοί πολίτες της Ουκρανίας κάνουν πολλά. Οι άνθρωποι "αλληλοϋποστηρίζονται", δήλωσε η Πόουπ κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνομιλίας, καθώς ολοκλήρωνε της πενθήμερη επίσκεψή της.

Ωστόσο δήλωσε ότι αισθάνθηκε έντονα την αγωνία στη χώρα απέναντι στα σημάδια εξασθένισης της διεθνούς αλληλεγγύης.

Ο ΟΗΕ δηλώνει ότι χρειάζεται 4,2 δισεκατομμύρια δολάρια φέτος για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία και στους πρόσφυγες, αλλά φοβάται τυχόν ελλείψεις καθώς ο πόλεμος της Γάζας επικρατεί στην παγκόσμια επικαιρότητα.

«Όλος ο κόσμος ανησυχεί μήπως απομακρυνθεί η ανθρωπιστική κοινότητα», δήλωσε η Πόουπ. «Η μείωση της βοήθειας προκαλεί μεγάλη ανησυχία» και «το μήνυμα των δωρητών είναι ότι πρέπει να προετοιμαστούμε για μειώσεις».

Η Πόουπ εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι «η Ευρωπαϊκή Ένωση θέσπισε πρόσφατα» ένα σημαντικό πρόγραμμα βοήθειας προς την Ουκρανία, αλλά προειδοποίησε ότι «τα μεγάλα ερωτήματα αφορούν τη δράση των ΗΠΑ».

Ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν έχει προτείνει ένα πρόγραμμα βοήθειας 60 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την Ουκρανία - που περιλαμβάνει σημαντικό μέρος ανθρωπιστικής βοήθειας - το οποίο όμως συνεχίζουν να μπλοκάρουν οι Ρεπουμπλικάνοι στο Κογκρέσο.

Η διευθύντρια του ΔΟΜ κάλεσε τις δωρήτριες χώρες να συνεχίσουν τη βοήθεια προς την Ουκρανία. «Αν δεν ανταποκριθούμε στις ανθρωπιστικές ανάγκες τώρα, τα προβλήματα με τα οποία θα βρεθούμε αντιμέτωποι στο μέλλον θα είναι πολύ πιο μεγάλα και πιο δαπανηρά - όσον αφορά την οικονομία και τα ανθρώπινα δεινά», προειδοποίησε.

Η Πόουπ συνάντησε υψηλόβαθμους αξιωματούχους, μεταξύ αυτών και τον πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, οι οποίοι, όπως είπε, εξέφρασαν τον φόβο πως χωρίς αύξηση της βοήθειας η κρίση των εκτοπισμένων μπορεί να γίνει «μόνιμη», με καταστροφικές συνέπειες για την οικονομία.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v