Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία βάζουν στο στόχαστρο τα ρωσικά μέταλλα

Απαγορεύουν τις εισαγωγές και βάζουν φραγμό στη διαπραγμάτευσή τους στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων του Λονδίνου και του Σικάγο. Δεν επηρεάζονται οι υφιστάμενες ποσότητες.

ΗΠΑ και Μεγάλη Βρετανία βάζουν στο στόχαστρο τα ρωσικά μέταλλα

Οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο έχουν βάλει στο στόχαστρο τα ρωσικά μέταλλα, σε μια κίνηση που αποσκοπεί στον περιορισμό των εσόδων της Μόσχας και στον περιορισμό της ικανότητάς της να χρηματοδοτεί τον πόλεμο στην Ουκρανία.

Η ενέργεια, που ανακοινώθηκε από τις δύο χώρες την Παρασκευή, σηματοδοτεί μια επιθετική προσπάθεια των συμμάχων να βλάψουν τα έσοδα της Ρωσίας — αλλά θα μπορούσε να διαταράξει τις συναλλαγές σε χρηματιστήρια, όπως το London Metal Exchange και το Chicago Mercantile Exchange.

«Οι νέες απαγορεύσεις μας σε βασικά μέταλλα, σε συντονισμό με τους εταίρους μας στο Ηνωμένο Βασίλειο, θα συνεχίσουν να στοχεύουν τα έσοδα που μπορεί να κερδίσει η Ρωσία για να συνεχίσει τον βάναυσο πόλεμο κατά της Ουκρανίας», δήλωσε η Τζάνετ Γέλεν, υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ.

Πρόσθεσε ότι οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο «αναλαμβάνουν αυτή τη δράση με στοχευμένο και υπεύθυνο τρόπο» προκειμένου να προστατεύσουν «τους εταίρους και τους συμμάχους από ανεπιθύμητες δευτερογενείς επιπτώσεις».

Η δράση θα επηρεάσει το εμπόριο αλουμινίου, νικελίου και χαλκού. Αξιωματούχοι δήλωσαν ότι η Ρωσία είχε κερδίσει 40 δισεκατομμύρια δολάρια από τις πωλήσεις των μετάλλων τα τελευταία δύο χρόνια, ενώ πολεμούσε στην Ουκρανία.

Οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους ήταν επιφυλακτικοί σχετικά με την επιβολή κυρώσεων στον τομέα μετάλλων της Ρωσίας στην αρχή της πλήρους εισβολής στην Ουκρανία το 2022, φοβούμενοι αναστάτωση στις παγκόσμιες αγορές εμπορευμάτων.

Η κίνηση κατά των ρωσικών μετάλλων ακολουθεί την εκστρατεία της G7 για τον περιορισμό των εσόδων της Μόσχας από τις εξαγωγές αργού και πετρελαίου, μεταξύ άλλων μέσω της επιβολής ενός ανώτατου ορίου τιμών στις συναλλαγές πετρελαίου που διεξάγονται μέσω θαλάσσης. Περιλαμβάνει απαγόρευση εισαγωγών μετάλλων ρωσικής προέλευσης στις ΗΠΑ. Επίσης, απαγορεύει την παροχή υπηρεσιών εγγύησης για τα μέταλλα και απαγορεύει την παροχή υπηρεσιών απόκτησης των μετάλλων ως μέρος του φυσικού διακανονισμού μιας σύμβασης παραγώγων.

Το LME και το CME δεν θα μπορούν να κάνουν συναλλαγές σε κανένα νέο ρωσικό αλουμίνιο, χαλκό ή νικέλιο. Οι συναλλαγές που πραγματοποιούνται στο πλαίσιο διμερών συμβάσεων δεν θα επηρεαστούν από την κίνηση των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου.

Η Ρωσία προμηθεύει περίπου το 6% του αλουμινίου στον κόσμο, το 5% του νικελίου και το 4% του χαλκού, σύμφωνα με την CRU Group, μια εταιρεία συμβούλων.

Μεγάλα αποθέματα ρωσικών μετάλλων, όμως, έχουν συσσωρευτεί στις αποθήκες LME, δημιουργώντας ανησυχίες ότι το πλεόνασμα θα μπορούσε να στρεβλώσει την αγορά. Για παράδειγμα, περισσότερο από το 90% των αποθεμάτων αλουμινίου στις εγκαταστάσεις της LME είναι ρωσικά, σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία του χρηματιστηρίου. Αυτά τα υπάρχοντα αποθέματα δεν θα επηρεαστούν από κυρώσεις προκειμένου να «ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος για τη σταθερότητα της αγοράς», δήλωσαν οι δύο χώρες.

Αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι τα μέτρα δεν θα αυξήσουν την τιμή των μετάλλων που επηρεάζονται από την απαγόρευση.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v