Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Κυβέρνηση: Κινήσεις για να «φρενάρει» η δημοσκοπική φθορά

Ο ρόλος του Κυριάκου Μητσοτάκη και η στάση απέναντι στην αντιπολίτευση. Το διακύβευμα της κάλπης και η θετική ατζέντα. Πρωτοβουλίες για την αντιμετώπιση του προβλήματος της Βορείου Ελλάδας.

Κυβέρνηση: Κινήσεις για να «φρενάρει» η δημοσκοπική φθορά

Πεπεισμένοι ότι θα καταφέρουν να αναστρέψουν την δυσμενή εικόνα της σταδιακής φθοράς της ΝΔ που αποτυπώνεται στις δημοσκοπήσεις κατά τους τελευταίους μήνες εμφανίζονται στην κυβέρνηση, δύο μήνες πριν από τις ευρωεκλογές της 9ης Ιουνίου.

Η πεποίθηση που υπάρχει στο πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι ότι μια δέσμη «δύσκολων» μεταρρυθμίσεων σε συνδυασμό με μια σειρά από συγκυρίες, αλλά και αστοχίες, φέρνουν την κυβερνώσα παράταξη πολύ κάτω από το ποσοστό που έλαβε στις εθνικές εκλογές του προηγούμενου Ιουνίου.

Από την άλλη, ακόμα και στα… χειρότερά της, όπως εκτιμούν, η ΝΔ εξακολουθεί να βρίσκεται μακράν πρώτη, με 15 και πλέον εκατοστιαίες μονάδες διαφορά από τον δεύτερο, ενώ επισημαίνουν σε κάθε ευκαιρία ότι η όποια σύγκριση θα πρέπει να γίνεται με τα ποσοστά των προηγούμενων εκλογών για το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (33,12% η ΝΔ το 2019).

Έτσι, Μέγαρο Μαξίμου και Πειραιώς θεωρούν ότι ένα ποσοστό άνω του ψυχολογικού ορίου του 30%, πέρα από απολύτως εφικτό, θα είναι… ευπρόσδεκτο, από τη στιγμή μάλιστα που επιβεβαιωθεί στην πράξη η μεγάλη απόσταση από τα υπόλοιπα κόμματα. Ο αγώνας πάντως, όπως αναγνωρίζουν, δεν είναι εύκολος και θα χρειαστεί μεγάλη προσπάθεια μέχρι και την τελευταία ημέρα, προκειμένου να πειστούν να εμπιστευτούν ξανά τη ΝΔ όσοι την επέλεξαν και στις περσινές κάλπες, όμως σήμερα δείχνουν προβληματισμένοι.

Για την επίτευξη του στόχου αυτού, μπαίνει μπροστά ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος εξακολουθεί -βάσει των μετρήσεων- να αποτελεί (αν και με απώλειες) το ισχυρό κεφάλαιο της παράταξης. Πρόθεσή του είναι να γυρίσει όλη την Ελλάδα, στο πλαίσιο των προεκλογικών περιοδειών, καθώς και να αυξήσει τη συχνότητα του δημόσιου λόγου του, μέσα από συνεντεύξεις και άλλες παρεμβάσεις.

Παράλληλα, θα επιχειρείται διαρκώς η προσωπική του σύγκριση με τους αρχηγούς της αντιπολίτευσης και δη τον Στέφανο Κασσελάκη, τον Νίκο Ανδρουλάκη και τον Κυριάκο Βελόπουλο, ο οποίος εσχάτως εμφανίζεται με υψηλά ποσοστά. Μολονότι το αποτέλεσμα από τις κάλπες δεν αφορά το ποιος θα κυβερνήσει τον τόπο την επόμενη τετραετία, το Μαξίμου προσδίδει σε αυτές μεγάλη σημασία και θέτει ζήτημα σταθερότητας για την πορεία της χώρας.

Το διακύβευμα της κάλπης ήδη έχει αρχίσει να αναπτύσσεται από τον πρωθυπουργό και τα κορυφαία κυβερνητικά στελέχη, «ξορκίζοντας» τη χαλαρή ψήφο και την ψήφο διαμαρτυρίας τις οποίες φαίνεται να σκέφτονται πολλοί.

«Το ζήτημα της πολιτικής σταθερότητας έχει να κάνει με το ποιος θα αμφισβητήσει την επόμενη μέρα το πολιτικό τοπίο και πόσο δυνατά επιχειρήματα θα μπορέσουμε να του δώσουμε», τόνισε εντός της εβδομάδας (στον ΑΝΤ1) ο κ. Μητσοτάκης, επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι «ψηφίζουμε για να μπορέσουμε να στείλουμε ένα ισχυρό εσωτερικό μήνυμα ότι η πορεία των μεταρρυθμίσεων πρέπει να συνεχιστεί απρόσκοπτα. Όσο πιο δυνατή βγει η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές, τόσο μεγαλύτερη ορμή θα έχει να υλοποιήσει τις μεταρρυθμίσεις της, χωρίς κάποιος να αμφισβητήσει τους βασικούς πολιτικούς συσχετισμούς».

Θετική ατζέντα

Στο τραπέζι ο πρωθυπουργός βάζει και τον κίνδυνο της «αντισυστημικότητας», σε μια επανάληψη των μνημονιακών χρόνων και εγκαλεί τα κόμματα της αντιπολίτευσης για «μηδενισμό, ασυναρτησία και λαϊκισμό».

Ταυτόχρονα, στην προεκλογική ρητορική της κυβέρνησης θα αυξηθεί ακόμα περισσότερο η δοσολογία της θετικής ατζέντας, με έμφαση σε τομείς όπως η οικονομία, η άμυνα και τα εθνικά θέματα, καθώς και οι πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται για την ενίσχυση του αισθήματος ασφάλειας των πολιτών, όπου μέχρι τώρα παρατηρείται υστέρηση. Δεν είναι τυχαίο ότι γίνεται προσπάθεια μέχρι τις ευρωεκλογές να είναι έτοιμο και να παρουσιαστεί το σχέδιο για την αναδιάρθρωση της Ελληνικής Αστυνομίας με ριζικές τροποποιήσεις στη δομή λειτουργίας της και στη διαχείριση του ανθρώπινου δυναμικού της. Αντίθετα, θα επιδιωχθεί η αλλαγή ατζέντας από ζητήματα που ζημιώνουν δημοσκοπικά τη ΝΔ, όπως το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών.

Το κοινό που στοχεύει ο Κυριάκος Μητσοτάκης, κατά κύριο λόγο, είναι το συντηρητικό κομμάτι της ΝΔ, οι οποίοι εμφανίζονται ως οι πλέον δυσαρεστημένοι από κυβερνητικές επιλογές, με το νόμο για τα ομόφυλα ζευγάρια να βρίσκεται υψηλά στην σχετική κατηγορία και να δείχνει να έχει κάνει μεγαλύτερη ζημιά απ’ όσο υπολογιζόταν αρχικά.

Γεωγραφικά το πρόβλημα εντοπίζεται πρωτίστως στην Βόρεια Ελλάδα όπου οι γαλάζιες απώλειες προς την Ελληνική Λύση και τη Νίκη, σύμφωνα με τις έρευνες, φέρονται μαζικές. Υπό το συγκεκριμένο πρίσμα, οργανώνεται η ενεργοποίηση -πέραν του πρωθυπουργού- και του συνόλου του κομματικού μηχανισμού, κορυφαίων υπουργών και στελεχών, με στοχευμένες επισκέψεις στην περιοχή και με ζητούμενο την αύξηση της χαμηλής έως τώρα συσπείρωσης.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v