Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Ιρανικό χτύπημα με 300 drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ

Μαζική επίθεση σε αντίποινα για το χτύπημα στην ιρανική πρεσβεία στη Δαμασκό. Καταρρίφθηκε η συντριπτική πλειονότητα με βοήθεια από ΗΠΑ, Βρετανία και Ιορδανία. Αναφέρονται μόνο μικρές ζημιές σε στρατιωτική βάση.

Ιρανικό χτύπημα με 300 drones και πυραύλους κατά του Ισραήλ

Το Ιράν εξαπέλυσε πάνω από 200 drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, η «συντριπτική πλειονότητα» των οποίων αναχαιτίστηκε και καταστράφηκε, χωρίς να υπάρξουν σοβαρές συνέπειες, ωστόσο μόνο μια στρατιωτική βάση υπέστη «ήσσονες ζημιές», ανακοίνωσε εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή.

«Το καθεστώς του Ιράν εξαπέλυσε τεράστιο σμήνος 200 φονικών drones, βαλλιστικών πυραύλων και πυραύλων κρουζ», συνόψισε ο αρχιπλοίαρχος Ντανιέλ Χαγκαρί κατά τη διάρκεια έκτακτου τηλεοπτικού διαγγέλματος, διευκρινίζοντας πως η επίθεση παραμένει ακόμη «σε εξέλιξη».

«Ορισμένος αριθμός ιρανικών πυραύλων κατέπεσε στο ισραηλινό έδαφος, προκαλώντας ήσσονες ζημιές σε στρατιωτική βάση αλλά χωρίς να προκαλέσει θύματα», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

Μετά το χτύπημα οι ισραηλινές υπηρεσίες ασφαλείας τερμάτισαν τις πρώτες πρωινές ώρες τον συναγερμό που είχαν κηρύξει προηγουμένως. Η λήξη του σημαίνει πως πλέον οι κάτοικοι δεν είναι απαραίτητο να παραμείνουν εντός ή πλησίον καταφυγίων.

Κατά ισραηλινές πηγές, ως τώρα έχουν αναφερθεί μόνο ήσσονες υλικές ζημιές σε στρατιωτική βάση και ο τραυματισμός κοριτσιού στο νότιο Ισραήλ.

Σύμφωνα με πληροφορίες των New York Times που επικαλούνται δυο ισραηλινούς αξιωματούχους, το Ιράν εξαπέλυσε συνολικά 185 drones, 110 πυραύλους εδάφους-εδάφους και 36 πυραύλους κρουζ. To 99% καταρρίφθηκε σύμφωνα με πληροφορίες.

Μια ανώτερη ισραηλινή πηγή που επικαλείται το Channel 12 υποστήριξε ότι «η επίθεση του Ιράν ήταν μια στρατηγική αποτυχία».

«Τώρα μπορούν να ετοιμαστούν και να μην κοιμούνται ήσυχοι», προσθέτει απειλητικά η πηγή.

 

Ενεπλάκησαν Αμερικανοί και Βρετανοί

Οι αμερικανικές δυνάμεις που σταθμεύουν στην περιοχή της Μέσης Ανατολής κατέρριψαν ιρανικά drones που κατευθύνονται κατά του Ισραήλ, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Αμυνας των ΗΠΑ.

«Σύμφωνα με την ακλόνητη δέσμευσή μας προς την ασφάλεια του Ισραήλ, οι αμερικανικές δυνάμεις που είναι παρούσες στην περιοχή συνεχίζουν να καταρρίπτουν drones που εξαπολύθηκαν από το Ιράν και έχουν ως στόχο το Ισραήλ», δήλωσε αξιωματούχος που δεν κατονομάσθηκε. «Οι δυνάμεις μας παραμένουν ανεπτυγμένες για να παράσχουν επιπλέον αμυντική υποστήριξη και για να προστατεύσουν τις αμερικανικές δυνάμεις που επιχειρούν στην περιοχή».

Ιορδανικά μαχητικά αεροσκάφη φέρονται επίσης να κατέρριψαν ιρανικά drones στο βόρειο και στο κεντρικό τμήμα της Ιορδανίας, σύμφωνα με αναφορές αξιωματούχων που επικαλείται το πρακτορείο ειδήσεων Reuters.
Λίγο νωρίτερα, το Ιράν είχε προειδοποιήσει την Ιορδανία να μην προβεί σε ενέργειες υποστήριξης του Ισραήλ στη διάρκεια των αντιποίνων της Τεχεράνης για την πρόσφατη επίθεση στο προξενικό τμήμα της ιρανικής πρεσβείας στη Δαμασκό.

Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Fars μετέδωσε ότι «καλά πληροφορημένη στρατιωτική πηγή ανέφερε: παρακολουθούμε στενά τις κινήσεις της Ιορδανίας κατά τη διάρκεια των αντιποίνων… και εάν συμμετάσχει σε οποιαδήποτε ενέργεια (υποστήριξης του Ισραήλ), θα είναι ο επόμενος στόχος».

Εκπρόσωπος του του Βρετανικού υπουργείου Άμυνας επιβεβαίωσε τη στρατιωτική συμμετοχή του Ηνωμένου Βασιλείου στην ενίσχυση της άμυνας του Ισραήλ λέγοντας χαρακτηριστικά πως «στις αυξημένες ιρανικές απειλές και τον κίνδυνο κλιμάκωσης της κατάστασης στη Μέση Ανατολή, η κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου συνεργάζεται με τους εταίρους της χώρας για να ενθαρρύνει την αποκλιμάκωση και να αποτρέψει περαιτέρω επιθέσεις».

Επισήμανε πως έχουν ήδη αναπτυχθεί «πολλά επιπλέον αεροσκάφη της Βασιλικής Πολεμικής Αεροπορίας και αεροσκάφη ανεφοδιασμού στην περιοχή. Όπως απαιτείται αυτά τα βρετανικά αεροσκάφη θα αναχαιτίσουν τυχόν αεροπορικές επιθέσεις που θα πραγματοποιηθούν εντός της εμβέλειας επίβλεψης των αποστολών μας», κατέληξε ο εκπρόσωπος του βρετανικού υπουργείου Άμυνας.

Σύμφωνα με βρετανικά μέσα ενημέρωσης, από την πρώτη στιγμή της επίθεσης μαχητικά αεροσκάφη της RAF απογειώθηκαν από την βρετανική βάση στο Ακρωτήρι της Κύπρου καθώς και από αεροπλανοφόρα που βρίσκονται στην ευρύτερη περιοχή, για να ενισχύσουν την άμυνα του Ισραήλ.

Χτύπημα και από Χεζμπολά 

Η λιβανική παράταξη Χεζμπολά ανακοίνωσε σήμερα ότι εκτόξευσε νέα ομοβροντία ρουκετών, για δεύτερη φορά μέσα σε μερικές ώρες, εναντίον ισραηλινών θέσεων στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν, με την πρώτη να εξαπολύεται ενώ βρισκόταν παράλληλα σε εξέλιξη άνευ προηγουμένου επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ με drones και πυραύλους.

Στην ανακοίνωσή της. η Χεζμπολά, παράταξη προσκείμενη στο Ιράν που εμπλέκεται σε εχθροπραξίες με τον ισραηλινό στρατό καθημερινά τους τελευταίους έξι και πλέον μήνες, από την επομένη του ξεσπάσματος του πολέμου Ισραήλ/Χαμάς την 7η Οκτωβρίου, διευκρίνισε πως εκτόξευσε «δεκάδες ρουκέτες τύπου Κατιούσα» εναντίον τριών ισραηλινών θέσεων στα κατεχόμενα υψίπεδα του Γκολάν.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v