Τεχεράνη: Νόμιμη άμυνα το χτύπημα, μην κάνετε «άλλο λάθος»

Απάντηση στην επίθεση εναντίον των διπλωματικών μας εγκαταστάσεων στη Δαμασκό το χτύπημα, λέει η Τεχεράνη. Το ζήτημα μπορεί πλέον να θεωρηθεί λήξαν, αν δεν υπάρξει «άλλο λάθος» του Ισραήλ. Να μην εμπλακούν οι ΗΠΑ.

Τεχεράνη: Νόμιμη άμυνα το χτύπημα, μην κάνετε «άλλο λάθος»

Το δικαίωμα στη νόμιμη άμυνα επικαλείται η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη προκειμένου να δικαιολογήσει την επίθεση που εξαπέλυσε το Ιράν εναντίον του Ισραήλ, προειδοποιώντας παράλληλα τις ΗΠΑ να μην εμπλακούν σε αυτήν την αντιπαράθεση.

«Δυνάμει του Άρθρου 51 του Καταστατικού Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών, η ανάληψη στρατιωτικής δράσης από το Ιράν ήταν απάντηση στην επίθεση του σιωνιστικού καθεστώτος εναντίον των διπλωματικών μας εγκαταστάσεων στη Δαμασκό», αναφέρει η ιρανική αντιπροσωπεία στα Ηνωμένα Έθνη σε ανάρτησή της στην πλατφόρμα X (πρώην Twitter).

Υποστηρίζοντας ότι το ζήτημα μπορεί πλέον να θεωρηθεί λήξαν, προειδοποιεί: «Ωστόσο, εάν το ισραηλινό καθεστώς κάνει άλλο λάθος, η απάντηση του Ιράν θα είναι πολύ πιο σοβαρή. Αυτή είναι μια αντιπαράθεση μεταξύ του Ιράν και του εγκληματικού ισραηλινού καθεστώτος, από την οποία οι ΗΠΑ πρέπει να μείνουν μακριά!».

Παράλληλα, το ιρανικό υπουργείο εξωτερικών ανακοίνωσε ότι η χώρα δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω «αμυντικά μέτρα» για να προστατεύσει τα συμφέροντά του κατά οποιασδήποτε στρατιωτικής επίθεσης.

«Το Ιράν, αν παραστεί ανάγκη, δεν θα διστάσει να λάβει περαιτέρω αμυντικά μέτρα για να προστατεύσει τα νόμιμα συμφέροντά του κατά οποιωνδήποτε στρατιωτικών επιθέσεων και παράνομης χρήσης βίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση που μεταδόθηκε από την κρατική ιρανική τηλεόραση. «Παράλληλα επαναλαμβάνει την προσήλωσή του στις αρχές του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και στο διεθνές δίκαιο».

 

Οι Φρουροί της Επανάστασης ανακοίνωσαν ότι οποιαδήποτε απειλή προερχόμενη από τις ΗΠΑ και το Ισραήλ θα λάβει αμοιβαία απάντηση από την Τεχεράνη, μετέδωσε η ιρανική τηλεόραση λίγες ώρες μετά την εκδήλωση της ιρανικής επίθεσης κατά του Ισραήλ.

«Οποιαδήποτε απειλή από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το σιωνιστικό καθεστώς προερχόμενη από οποιαδήποτε χώρα θα έχει ως αποτέλεσμα αναλογική και αμοιβαία απάντηση του Ιράν προς την προέλευση της απειλής», προειδοποιούν στην ανακοίνωσή τους οι Φρουροί της Επανάστασης.

Νέα προειδοποίηση

Το Ιράν προειδοποιεί το Ισραήλ για μεγαλύτερη επίθεση στο έδαφός του σε περίπτωση που απαντήσει κατά του σημερινού χτυπήματος, προσθέτοντας ότι η Ουάσιγκτον έχει προειδοποιηθεί να μην υποστηρίξει την ισραηλινή στρατιωτική δράση.

«Η απάντησή μας θα είναι πολύ μεγαλύτερη από την αποψινή στρατιωτική δράση εάν το Ισραήλ αντεπιτεθεί εναντίον του Ιράν», δήλωσε στην κρατική τηλεόραση ο αρχηγός των ενόπλων δυνάμεων, στρατηγός Μοχάμαντ Μπαγκέρι, προσθέτοντας ότι η Τεχεράνη προειδοποίησε την Ουάσιγκτον ότι οποιαδήποτε υποστήριξη στα ισραηλινά αντίποινα θα είχε ως αποτέλεσμα να στοχοποιηθούν βάσεις των ΗΠΑ.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v