Εκτόξευση-ρεκόρ για το αλουμίνιο μετά τις κυρώσεις στα ρωσικά μέταλλα

Το αλουμίνιο έκανε άλμα 9,4%, το μεγαλύτερο από τότε που ξεκίνησε η τρέχουσα μορφή του συμβολαίου το 1987. Το νικέλιο ανηφόρισε 8,8%. Οι traders προετοιμάζονται για διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού.

Εκτόξευση-ρεκόρ για το αλουμίνιο μετά τις κυρώσεις στα ρωσικά μέταλλα

Ανοδο-ρεκόρ έκανε το αλουμίνιο στο Χρηματιστήριο Μετάλλων του Λονδίνου, καθώς οι traders αντέδρασαν στις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου που απαγόρευσαν τις παραδόσεις ρωσικών προμηθειών μετά τα μεσάνυχτα της περασμένης Παρασκευής.

Οπως μεταδίδει το Bloomberg, οι περιορισμοί σε βασικά βιομηχανικά μέταλλα -με στόχο να μειωθεί η δυνατότητα του προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν να χρηματοδοτεί την πολεμική του μηχανή- είναι απίθανο να σταματήσουν τις ρωσικές πωλήσεις, αλλά εισάγουν σημαντική αβεβαιότητα στις αγορές εμπορευμάτων που έχουν ήδη αναδιαμορφωθεί μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.

Το αλουμίνιο σημείωσε άλμα έως και 9,4%, το μεγαλύτερο από τότε που ξεκίνησε η τρέχουσα μορφή του συμβολαίου το 1987, ενώ το νικέλιο αυξήθηκε έως και 8,8%, γεγονός που υποδηλώνει ότι οι χρηματιστές προετοιμάζονται για σημαντικές διαταραχές στην αλυσίδα εφοδιασμού. Ο χαλκός, πιο ρευστός και καθοδηγούμενος από την παγκόσμια οικονομία τις τελευταίες εβδομάδες, ήταν πιο υποτονικός.

Η άμεση δράση των τιμών τροφοδοτήθηκε από τις «ανησυχίες ότι οι κυρώσεις θα μειώσουν τις ρωσικές ροές προς τις δυτικές αγορές», δήλωσε ο Jia Zheng, επικεφαλής συναλλαγών και έρευνας στη Shanghai Dongwu Jiuying Investment Management Co.

Η Ρωσία είναι ένας σημαντικός παραγωγός μετάλλων, αντιπροσωπεύοντας το 6% της παγκόσμιας προσφοράς νικελίου, το 5% του αλουμινίου και το 4% του χαλκού. Οι νέοι περιορισμοί εμποδίζουν τις νέες ρωσικές προμήθειες και των τριών ειδών στο LME -όπου καθορίζονται οι παγκόσμιες τιμές αναφοράς- καθώς και στο Χρηματιστήριο Εμπορευμάτων του Σικάγο.

Τα μέταλλα είχαν ξεφύγει μέχρι τώρα από το είδος των άμεσων περιορισμών που έχουν κλονίσει τις αλυσίδες εφοδιασμού από το φυσικό αέριο έως το πετρέλαιο και τον άνθρακα.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v