Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Μακρόν: Η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση στη Μ. Ανατολή

Η απόφαση του Ιράν να χτυπήσει το Ισραήλ στο έδαφός του προκάλεσε «βαθιά ρήξη», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος. Κάλεσε το Τελ Αβίβ να επιδιώξει περαιτέρω απομόνωση της Τεχεράνης.

Μακρόν: Η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφευχθεί νέα κλιμάκωση στη Μ. Ανατολή

Η Γαλλία θα κάνει ό,τι μπορεί για να αποφύγει την περαιτέρω κλιμάκωση στη σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν στη Μέση Ανατολή, όπως δήλωσε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, καλώντας το Ισραήλ να επιδιώξει την περαιτέρω απομόνωση του Ιράν.

"Όλοι ανησυχούμε για μια πιθανή κλιμάκωση", είπε ο Μακρόν σε συνέντευξή του στο τηλεοπτικό δίκτυο BFM TV και στον ραδιοφωνικό σταθμό RMC, κατηγορώντας την Τεχεράνη ότι αποφασίζοντας να «χτυπήσει το Ισραήλ» από το έδαφός της, προκάλεσε "βαθιά ρήξη".

Επιπλέον, όπως επισήμανε ο Μακρόν, η Γαλλία πραγματοποίησε «αναχαιτίσεις» ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών με στόχο το Ισραήλ κατά τη διάρκεια της νύχτας από το Σάββατο προς την Κυριακή κατόπιν αιτήματος της Ιορδανίας.

Μάλιστα, ο Γάλλος πρόεδρος δήλωσε βέβαιος ότι η χώρα του θα διοργανώσει τον Ιούλιο μια "πολύ μεγαλειώδη" τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων που θα φιλοξενήσει το Παρίσι παρά τις ανησυχίες για την ασφάλεια και τον κίνδυνο της τρομοκρατίας.

"Μπορούμε να το κάνουμε και θα το κάνουμε", είπε στην ίδια συνέντευξή του δηλώνοντας ταυτόχρονα ότι οι γαλλικές αρχές "δεν είναι αφελείς" σε ό,τι αφορά τον κίνδυνο ασφαλείας.

Πρόσθεσε ακόμη ότι οι επιλογές για ένα 'Plan B' βρίσκονται ακόμη στο τραπέζι, αν η κυβερνητική αξιολόγηση στο θέμα της ασφάλειας όσο πλησιάζουν οι Αγώνες κρίνει ότι είναι πολύ επικίνδυνο να πραγματοποιηθεί η τελετή όπως είναι προγραμματισμένο στον ποταμό Σηκουάνα.

Ο υπουργός Εσωτερικών της Γαλλίας Ζεράλντ Νταρμανέν έδωσε χθες, Κυριακή, εντολή στους νομάρχες να ενισχύσουν τα μέτρα ασφαλείας στους εβραϊκούς χώρους λατρείας, καθώς και στα εβραϊκά σχολεία, μια ημέρα μετά την άνευ προηγουμένου απευθείας επίθεση του Ιράν εναντίον του Ισραήλ και ενόψει του Πεσάχ, του εβραϊκού Πάσχα.

Ο υπουργός ζήτησε οι νομάρχες να φροντίσουν να υπάρξει παρουσία, «στατική και ορατή», δυνάμεων επιβολής της τάξης μπροστά σε χώρους λατρείας της εβραϊκής κοινότητας και στα κτίρια που θεωρούνται πιο «εμβληματικά» ή «νευραλγικά».

 

Σχεδόν απόλυτη αποτυχία

Από την πλευρά του ο Βρετανός υπουργός Εξωτερικών Ντέιβιντ Κάμερον κάλεσε το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε αντίποινα εις βάρος της Τεχεράνης σχολιάζοντας ότι η κίνηση του Ιράν ήταν σχεδόν απόλυτη αποτυχία και ότι το επίκεντρο θα πρέπει να παραμείνει μια συμφωνία για εκεχειρία στη Γάζα.

"Αν κάποιος είναι στο Ισραήλ σήμερα το πρωί, θα σκέφτεται πολύ σωστά, 'έχουμε κάθε δικαίωμα να απαντήσουμε σε αυτό' και πράγματι. Αλλά κάνουμε έκκληση να μην το κλιμακώσουν. Από πολλές απόψεις αυτή ήταν διπλή ήττα για το Ιράν. Η επίθεση ήταν σχεδόν απόλυτη αποτυχία και (το Ιράν) αποκάλυψε στον κόσμο ότι είναι η κακή επιρροή στην περιοχή που είναι έτοιμη να κάνει κάτι τέτοιο. Επομένως ελπίζουμε ότι δεν θα υπάρξουν αντίποινα", είπε ο Βρετανός υπουργός σήμερα το πρωί στο Sky News, και πρόσθεσε ότι θα εξεταστεί το ενδεχόμενο επιβολής περισσότερων κυρώσεων εις βάρος της Τεχεράνης.

Ερωτηθείς αν η βρετανική κυβέρνηση θα εξετάσει την επιβολή περισσότερων κυρώσεων στο Ιράν, ο Κάμερον απάντησε στο BBC: "Ναι, απολύτως. Ήδη έχουμε σε ισχύ 400 κυρώσεις εις βάρος του Ιράν. Επιβάλαμε στο τέλος του περασμένου χρόνου ένα νέο πακέτο κυρώσεων, το οποίο αποδεικνύεται πολύ αποτελεσματικό. Επιβάλαμε κυρώσεις εις βάρος των Φρουρών της Ισλαμικής Επανάστασης, στο σύνολό τους, και θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε τι περισσότερο μπορούμε να κάνουμε", είπε ο Κάμερον καταλήγοντας ότι το Λονδίνο θα συνεχίσει να εξετάζει αν θα πρέπει να απαγορεύσει τον κλάδο αυτό των Ιρανικών Ενόπλων Δυνάμεων.

Το Ιράν προχώρησε τη νύχτα του Σαββάτου προς Κυριακή σε άνευ προηγουμένου επίθεση, που βάφτισε «Έντιμη Υπόσχεση», εξαπολύοντας πάνω από 350 drones και πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, σε αντίποινα για τον βομβαρδισμό του ιρανικού προξενείου στη Δαμασκό την 1η Απριλίου, ο οποίος αποδίδεται στο Ισραήλ χωρίς ωστόσο το τελευταίο να έχει αναλάβει ευθύνη.

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v