Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

UBS: Η Fed μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια στο 6,5%

Αν η ανάπτυξη παραμείνει ισχυρή και ο πληθωρισμός κολλήσει στο 2,5% θα υπάρξει πραγματικός κίνδυνος η Fed να ξεκινήσει και πάλι να αυξάνει τα επιτόκια, προειδοποίησαν αναλυτές της UBS.

UBS: Η Fed μπορεί να αυξήσει τα επιτόκια στο 6,5%

O συνδυασμός υψηλών ρυθμών ανάπτυξης και επίμονου πληθωρισμού ενισχύει την πιθανότητα η Fed να αυξήσει αντί να μειώσει τα επιτόκια, οδηγώντας το κόστος δανεισμού έως και το 6,5, σύμφωνα με ομάδα αναλυτών της UBS. 

Μολονότι το βασικό σενάριο της UBS προβλέπει δύο αυξήσεις επιτοκίων φέτος, η τράπεζα βλέπει ολοένα και μεγαλύτερη πιθανότητα να μην υποχωρήσει ο πληθωρισμός στον στόχο του 2% φέτος, αναγκάζοντας την κεντρική τράπεζα να επιστρέψει στις αυξήσεις επιτοκίων.

Μια τέτοια εξέλιξη θα πυροδοτούσε sell-off στα ομόλογα και τις μετοχές. 

Οι αγορές έχουν ήδη υποβαθμίσει τις προσδοκίες για τις μειώσεις επιτοκίων φέτος καθώς τα τελευταία στοιχεία δείχνουν ότι ο πληθωρισμός έχει κινηθεί πάνω από τις προβλέψεις. 

«Αν η ανάπτυξη παραμείνει ισχυρή και ο πληθωρισμός κολλήσει στο 2,5% ή υψηλότερα, θα υπάρξει πραγματικός κίνδυνος η Fed να ξεκινήσει και πάλι να αυξάνει τα επιτόκια στις αρχές του επόμενου έτους, φτάνοντας στο 6,5% στα μέσα του έτους» τόνισαν αναλυτές της UBS. 

Σε ένα τέτοιο σενάριο οι μετοχές θα δέχονταν ισχυρό χτύπημα, καταγράφοντας πτώση 10 με 15%, σύμφωνα με τη UBS.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v