Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Παραδόθηκε στις φλόγες το παλιό χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης

Λίγο πριν κλείσει 400 χρόνια ζωής, το εμβληματικό τοπόσημο της δανικής πρωτεύουσας καταστράφηκε από πυρκαγιά. Κατέρρευσε ο περίφημος δρακόμορφος πυργίσκος του, ωστόσο κινητοποιήθηκαν άπαντες για να σώσουν πίνακες μεγάλης αξίας που κοσμούσαν το εσωτερικό του.

Παραδόθηκε στις φλόγες το παλιό χρηματιστήριο της Κοπεγχάγης

Τυλίχτηκε στις φλόγες το ιστορικό κτίριο του παλιού χρηματιστηρίου της Δανίας, στο κέντρο της Κοπεγχάγης, ένα από τα μνημεία της πόλης που χρονολογείται στον 17ο αιώνα.

Η εμβληματική πυργοειδής οροφή του κατέρρευσε, κοψοχολιάζοντας αλλά και βυθίζοντας στη θλίψη κατοίκους και επισκέπτες.

Το ευτύχημα σ' αυτή την πολιτιστική καταστροφή είναι ότι όλοι όσοι βρίσκονταν στο κτίριο κατάφεραν να διαφύγουν σώοι, διασώζοντας μάλιστα και αρκετούς από τους ιστορικούς πίνακες που κοσμούσαν το εσωτερικό του κτιρίου-μουσείου.

Ο υπουργός Πολιτισμού Γιάκομπ Ένγκελ-Σμιτ είπε ότι 400 χρόνια δανικής πολιτιστικής κληρονομιάς παραδόθηκαν στις φλόγες.

Το κτίριο, που χρονολογείται από το 1625, βρίσκεται σε απόσταση αναπνοής από το κοινοβούλιο της Δανίας, το Folketing, που στεγάζεται στο παλιό βασιλικό παλάτι του κάστρου Christiansborg. Τα δανικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η κοντινή πλατεία εκκενώθηκε και ότι η κύρια είσοδος του παλατιού έκλεισε.

 

Το παλιό χρηματιστήριο, που ανακαινιζόταν και είχε καλυφθεί με σκαλωσιές και προστατευτικό πλαστικό κάλυμμα, στεγάζει το Δανικό Εμπορικό Επιμελητήριο.

Η αιτία της πυρκαγιάς είναι άγνωστη προς το παρόν. Μεγάλο μέρος του κτιρίου εκτιμάται ότι έχει υποστεί σοβαρές ζημιές.

Πολίτες συνέδραμαν τις υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης, μαζί με τον διευθυντή του επιμελητηρίου Μπριάν Μίκελσεν, προκειμένου να σώσουν τη σημαντική συλλογή έργων τέχνης του κτιρίου.

Η πρωθυπουργός Μέτε Φρέντρικσεν μίλησε για «τρομερές εικόνες» και για ένα μέρος της δανικής ιστορίας στις φλόγες.

Το παλιό χρηματιστήριο ήταν γεμάτο με προσωπογραφίες προσωπικοτήτων της χώρας από τον 17ο αιώνα.

Ο αρχηγός της πυροσβεστικής είπε ότι όλοι οι πίνακες και άλλα πράγματα αξίας που ήταν δυνατό να σωθούν είχαν ανασυρθεί. Μεταξύ των πολύτιμων έργων που διασώθηκαν ήταν ένα πορτρέτο του 1895 που φιλοτέχνησε ο Π.Σ. Κρέιερ και απεικονίζει 50 Δανούς εμπόρους που στέκονταν μέσα στο κτίριο με τα καπέλα τους.

Ο βασιλιάς Φρειδερίκος Ι' είπε ότι η πυρκαγιά ήταν ένα «λυπηρό θέαμα» για ένα τόσο σημαντικό μέρος της πολιτιστικής κληρονομιάς της Δανίας: «ο χαρακτηριστικός δρακόμορφος πύργος του αποτελούσε τοπόσημο της Κοπεγχάγης».

Το κτίριο, ολλανδικού αναγεννησιακού στιλ, χτίστηκε κατ' εντολήν του βασιλιά Χριστιανού Δ' με στόχο να μετατραπεί η Κοπεγχάγη σε σημαντικό εμπορικό κέντρο.

Ο διάσημος πυργίσκος σχημάτιζε τέσσερις δράκους των οποίων οι ουρές σχημάτιζαν ένα δόρυ και τρεις κορόνες, συμβολίζοντας τους στενούς δεσμούς με τα άλλα σκανδιναβικά έθνη, τη Νορβηγία και τη Σουηδία.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v