Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Πάνω τα επιτόκια αν ανέβει απότομα το πετρέλαιο

Διάφορα σενάρια αξιολογεί το ΔΝΤ για την κρίση στη Μέση Ανατολή. Ενα από αυτά προβλέπει πως μια αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά 15% ανεβάζει τον παγκόσμιο πληθωρισμό κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες και θα οδηγούσε σε υψηλότερο κόστος δανεισμού.

ΔΝΤ: Πάνω τα επιτόκια αν ανέβει απότομα το πετρέλαιο

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προβλέπει ότι οι κεντρικές τράπεζες θα αυξήσουν τα επιτόκια εάν η κρίση στη Μέση Ανατολή πυροδοτήσει απότομη άνοδο της τιμής του πετρελαίου.

Το Ταμείο αξιολογεί διάφορες πιθανές τροχιές για την παγκόσμια οικονομία, συμπεριλαμβανομένου ενός σεναρίου όπου υπάρχει αρκετά σημαντική αναστάτωση στις αγορές πετρελαίου που οδηγεί σε άνοδο 15% στις τιμές του πετρελαίου και σε αυξημένο κόστος αποστολής, είπε ο Πιερ-Ολιβιέ Γκουρίχνας, επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ.

Σύμφωνα με αυτό το σενάριο, η αύξηση των τιμών του πετρελαίου κατά 15% ανεβάζει τον παγκόσμιο πληθωρισμό κατά 0,7 ποσοστιαίες μονάδες.

Ο Γκουρίνχας λέει ότι αυτό το σενάριο θα επηρεάσει την επιχειρηματική εμπιστοσύνη και τις επενδύσεις. Και θα οδηγούσε σε υψηλότερο κόστος δανεισμού, σημειώνει, καθώς οι κεντρικές τράπεζες προσπαθούν να περιορίσουν τις πληθωριστικές πιέσεις, επηρεάζοντας τόσο τις επιχειρήσεις όσο και τα κράτη που έχουν «ανάγκη για μεγάλες δημοσιονομικές προσαρμογές» καθώς επιδιώκουν «βιωσιμότητα του χρέους», ενώ και «οι εκλογές βάζουν επιπλέον πιέσεις» στα οικονομικά τους.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v