Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Βιλερουά: Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Ο ρυθμός χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής θα καθοριστεί από τα εισερχόμενα στοιχεία, τόνισε ο γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Βιλερουά ντε Γκαλώ.

Βιλερουά: Η ΕΚΤ παρακολουθεί στενά τις γεωπολιτικές εξελίξεις

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα είναι σε θέση να προσαρμόσει τον ρυθμό των μειώσεων επιτοκίων αν η ανάφλεξη στη Μέση Ανατολή έχει αντίκτυπο μακράς διάρκειας στις τιμές της ενέργειας και τον πληθωρισμό, δήλωσε την Τρίτη ο γάλλος κεντρικός τραπεζίτης, Βιλερουά ντε Γκαλώ. 

Οι αγορές προεξοφλούν ότι η ΕΚΤ θα προχωρήσει σε τρεις μειώσεις επιτοκίων το 2024. Η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ, ανέφερε νωρίτερα την Τρίτη ότι η κεντρική τράπεζα βρίσκεται σε τροχιά μείωσης επιτοκίων, εφόσον δεν υπάρξει κάποιο μεγάλο σοκ.

Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Βιλερουά υπογράμμισε ότι ο ρυθμός χαλάρωσης της νομισματικής πολιτικής θα καθοριστεί από τα εισερχόμενα στοιχεία.

«Mολαταύτα, θα παρακολουθούμε στενά τις γεωπολιτικές εξελίξεις στη Μέση Ανατολή και τις πιθανές επιπτώσεις στις τιμές της ενέργειας» υπογράμμισε. 

Αν οι επιπτώσεις αυτές έχουν μακρά διάρκεια και επηρεάσουν τον υποκείμενο πληθωρισμό θα έχουμε περιθώριο να προσαρμόσουμε τον ρυθμό μείωσης των επιτοκίων, πρόσθεσε.

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμα ότι η Ευρώπη δέχτηκε μεγαλύτερο οικονομικό πλήγμα από τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία. 

Σημείωσε επίσης ότι μετά τον Ιούνιο θα πρέπει να υπάρξουν και άλλες μειώσεις επιτοκίων εντός του 2024 αλλά και το 2025. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v