Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

ΔΝΤ: Τα ελλείμματα των ΗΠΑ αυξάνουν τα ρίσκα για παγκόσμια οικονομία

Δημοσιονομικό έλλειμμα 7,1% προβλέπεται να καταγράψουν οι ΗΠΑ το 2025, τριπλάσιο από το μέσο έλλειμμα των ανεπτυγμένων οικονομιών. Οι επιπτώσεις στον πληθωρισμό και τη χρηματοοικονομική σταθερότητα.

ΔΝΤ: Τα ελλείμματα των ΗΠΑ αυξάνουν τα ρίσκα για παγκόσμια οικονομία

Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο προειδοποίησε τις ΗΠΑ ότι τα τεράστια δημοσιονομικά ελλείμματα έχουν προκαλέσει πληθωρισμό και δημιουργούν «σημαντικά ρίσκα» για την παγκόσμια οικονομία.

Στην έκθεση Fiscal Monitor το Ταμείο ανέφερε ότι οι ΗΠΑ προβλέπεται να καταγράψουν δημοσιονομικό έλλειμμα 7,1% του ΑΕΠ την επόμενη χρονιά.

Το ποσοστό αυτό είναι τριπλάσιο από το μέσο έλλειμμα 2% στις υπόλοιπες ανεπτυγμένες οικονομίες. 

Την Τρίτη, ο επικεφαλής οικονομολόγος του ΔΝΤ, Πιέρ-Ολιβιέ Γκουρίχνας δήλωσε ότι η δημοσιονομική θέση των ΗΠΑ προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία, αφήνοντας να εννοηθεί ότι θα περιπλέξει τις προσπάθειες της Fed να επαναφέρει τον πληθωρισμό στον στόχο του 2%. 

«Αυξάνει τα βραχυπρόθεσμα ρίσκα στη διαδικασία μείωσης του πληθωρισμού, καθώς και τα μακροπρόθεσμα ρίσκα στη δημοσιονομική και χρηματοοικονομική σταθερότητα για την παγκόσμια οικονομία» σημείωσε. «Κάτι πρέπει να αλλάξει» πρόσθεσε. 

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, το ΔΝΤ εκτίμησε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα των ΗΠΑ έχει αυξήσει κατά 0,5 ποσοστιαίες μονάδες τον δομικό πληθωρισμό. Αυτό σημαίνει ότι τα επιτόκια θα πρέπει να παραμείνουν υψηλότερα για μεγαλύτερο διάστημα για να οδηγηθεί ο πληθωρισμός στο 2%. 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v