Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Turkish Airlines: Νέα συμφωνία $20 δισ. με Rolls-Royce και Airbus

Παραγωγή ανταλλακτικών εντός Τουρκίας, συμπλήρωμα στο deal $70 δισ. για την απόκτηση εκατοντάδων αεροσκαφών από τη ναυαρχίδα των αιθέρων της γείτονος. Πρόσβαση σε νέες τεχνολογίες και ώθηση στην εγχώρια πολιτική και στρατιωτική αεροπορική βιομηχανία.

Turkish Airlines: Νέα συμφωνία $20 δισ. με Rolls-Royce και Airbus

Η Turkish Airlines ετοιμάζεται να υπογράψει συμφωνία με τη Rolls-Royce και την Airbus για την εγχώρια παραγωγή εξαρτημάτων αεροσκαφών, αξίας έως και 20 δισ. δολαρίων, στο πλαίσιο του μεγάλου deal για την αγορά αεροσκαφών που ανακοινώθηκε προ μηνών.

Η σχετική νέα συμφωνία θα ανακοινωθεί σε ειδική εκδήλωση στην Κωνσταντινούπολη τις επόμενες μέρες, σύμφωνα με Τούρκους αξιωματούχους που επικαλείται το Bloomberg υπό τον όρο ανωνυμίας. Το τουρκικό κράτος είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος της αεροπορικής εταιρείας.

Η τουρκική ναυαρχίδα των αιθέρων επιβεβαίωσε την αγορά 230 αεροσκαφών από την Airbus τον περασμένο Δεκέμβριο, με οψιόν για περισσότερα, καθώς προσπαθεί να ενισχύσει τον κόμβο της Κωνσταντινούπολης και να αντιμετωπίσει περιφερειακούς αντιπάλους όπως η Emirates και η Qatar Airways. Στους όρους για την παραγγελία, η Τουρκία πίεσε να προβλεφθεί η εγχώρια παραγωγή εξαρτημάτων για αεροπλάνα, σημειώνουν οι πηγές.

Η συμφωνία για την παραγωγή ανταλλακτικών αποτελεί βασικό συστατικό του στόχου της Τουρκίας να αναπτύξει την πολιτική και στρατιωτική αεροπορική βιομηχανία της. Η παραγγελία Airbus που συνήφθη το 2023 εκτιμάται σε ύψος περίπου 70 δισ. δολαρίων. Τουρκικές εταιρείες, συμπεριλαμβανομένης της κρατικής TUSAS Engine Industries ή TEI, πιθανότατα θα συμμετάσχουν στο πρόγραμμα της παραγωγής.

Εκπρόσωπος της Turkish Airlines επιβεβαίωσε ότι πράγματι προσεχώς θα διεξαχθεί η τελετή κατά την οποία θα πέσουν οι υπογραφές, χωρίς ωστόσο να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες. Εκπρόσωπος της Airbus αρνήθηκε να σχολιάσει. Η Rolls-Royce δεν ήταν άμεσα προσβάσιμη για σχόλιο.

Η Τουρκία έχει εμπλακεί εδώ και καιρό σε συνομιλίες με ξένες εταιρείες, όπως η Rolls-Royce, με σκοπό την απόκτηση τεχνολογιών που θα αξιοποιηθούν σε κινητήρες για τα εγχώρια πρότζεκτ αρμάτων μάχης και πολεμικών αεροσκαφών.

Η κατασκευάστρια κινητήρων για αεροσκάφη, της οποίας ο διευθύνων σύμβουλος έχει τουρκική και βρετανική υπηκοότητα, έχει ήδη κοινοπραξία με τον βιομηχανικό όμιλο Kale Group στην Τουρκία.

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v