Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Προς ψήφιση πακέτο στήριξης για Ουκρανία στο Κογκρέσο

Μετά από μήνες αδράνειας ο Ρεπουμπλικάνος πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων προωθεί νομοσχέδια για στρατιωτική βοήθεια σε Ουκρανία, Ταϊβάν και Ισραήλ. Αβέβαιη η στάση της υπερδεξιάς πτέρυγας του κόμματος. Το Σάββατο αναμένεται η ψηφοφορία.

Προς ψήφιση πακέτο στήριξης για Ουκρανία στο Κογκρέσο

Η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ αναμένεται να ψηφίσει νομοσχέδια για την αποστολή πρόσθετης βοήθειας στην Ουκρανία και το Ισραήλ το βράδυ του Σαββάτου, σε μια κίνηση που θα μπορούσε να προσφέρει πολύτιμη στήριξη στους συμμάχους των ΗΠΑ και να βάλει τέλος στην αδράνεια του Κογκρέσου.

Όπως μεταδίδουν οι Financial Times, ο Μάικ Τζόνσον, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος της Βουλής και υποστηρικτής του Ντόναλντ Τραμπ, είπε σε μέλη του κόμματος την Τετάρτη ότι θα δημοσιεύσει «σύντομα» τρία νομοσχέδια με πρόσθετη στρατιωτική χρηματοδότηση για το Ισραήλ, την Ταϊβάν και την Ουκρανία.

Τα μέλη της Βουλής θα έχουν 72 ώρες για να μελετήσουν τη νομοθεσία, ανοίγοντας τον δρόμο για μια τελική ψηφοφορία και για τα τρία νομοσχέδια το βράδυ του Σαββάτου. 

Ο ελιγμός του Τζόνσον έρχεται σε μια κρίσιμη στιγμή για το Κίεβο και έρχεται μετά από μήνες πιέσεων από τους συμμάχους των ΗΠΑ που έχουν προειδοποιήσει ότι η άμυνα της Ουκρανίας θα μπορούσε να καταρρεύσει χωρίς νέα στρατιωτική βοήθεια από την Ουάσιγκτον.

Αλλά η απόφαση να σταλούν τα νομοσχέδια στο βήμα της Βουλής ενέχει σημαντικό πολιτικό ρίσκο για τον Τζόνσον. Η υπερδεξιά πτέρυγα του κόμματός του έχει ορκιστεί ότι θα τον καθαιρέσει αν επιτρέψει να δοθεί περαιτέρω στήριξη στην Ουκρανία μέσω του Κογκρέσου και ο Τζόνσον αναμένεται να χρειαστεί τη στήριξη των Δημοκρατικών για να περάσει η χρηματοδότηση και να παραμείνει πρόεδρος. 

H επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ το Σαββατοκύριακο έδωσε νέα ώθηση στην προσπάθεια να επανέλθουν τα πακέτα βοήθειας προς ψήφιση στη Βουλή, με τον αμερικανό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να κάνει λόγο για μια «άνευ προηγουμένου» επίθεση σε έναν από τους στενότερους συμμάχους των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή.

Η εξέλιξη αυτή έρχεται μετά από μήνες αδράνειας στην ελεγχόμενη από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλή, η οποία αρνήθηκε να υιοθετήσει συμπληρωματικό πακέτο βοήθειας 95 δισ. δολαρίων που ενέκρινε η Γερουσία. Το πακέτο περιλάμβανε χρηματοδότηση 60 δισ. δολαρίων για την Ουκρανία, καθώς και αρκετά δισεκατομμύρια  για το Ισραήλ και την Ταϊβάν.

Το αδιέξοδο στο Κογκρέσο έχει προκαλέσει ανησυχίες στους ευρωπαίους συμμάχους, καθώς οι ρωσικές δυνάμεις κερδίζουν εδάφη στο ανατολικό μέτωπο στην Ουκρανία.

Η Ρωσία έχει εντείνει τους βομβαρδισμούς ουκρανικών πόλεων και εγκαταστάσεων τις τελευταίες εβδομάδες, εν μέσω φόβων ότι η αεράμυνα της Ουκρανίας εξασθενεί.

Ενώ η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπάθησε να εγκρίνει πακέτα στρατιωτικής χρηματοδότησης για την Ουκρανία τους τελευταίους μήνες, Ευρωπαίοι διπλωμάτες παραδέχονται ότι δεν διαθέτουν τις αμυντικές δυνατότητες και τις κατασκευαστικές ικανότητες για να αντικαταστήσουν τις ΗΠΑ.

Το «πάγωμα» της χρηματοδότησης έχει επίσης τρομάξει ορισμένες ευρωπαϊκές πρωτεύουσες που φοβούνται ότι είναι προάγγελος της πολιτικής που θα ακολουθήσουν οι ΗΠΑ έναντι της Ουκρανίας υπό μια πιθανή προεδρία Τραμπ, σε περίπτωση που ανακτήσει τον έλεγχο του Λευκού Οίκου στις εκλογές του Νοεμβρίου.

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ, γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, δήλωσε την Τετάρτη ότι «ενθαρρύνεται από τις ενδείξεις ότι το Κογκρέσο των ΗΠΑ μπορεί να παρέχει περαιτέρω βοήθεια προς την Ουκρανία τις επόμενες ημέρες».

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v