Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Απειλεί να αποσυρθεί από τις συνομιλίες για τη Γάζα το Κατάρ

«Επαναξιολογεί πλήρως τον ρόλο του διότι έχει υποστεί ζημιά... Ορισμένοι κάνουν κατάχρηση της διαπραγμάτευσης υπέρ των στενών πολιτικών τους συμφερόντων», δηλώνει ο πρωθυπουργός του εμιράτου. Τα βλέμματα στον Νετανιάχου.

Απειλεί να αποσυρθεί από τις συνομιλίες για τη Γάζα το Κατάρ

Ο πρωθυπουργός του Κατάρ δήλωσε ότι η χώρα του επαναξιολογεί τον ρόλο της ως κεντρικής διαμεσολαβήτριας στις συνομιλίες για εκεχειρία στη Γάζα και απελευθέρωση ομήρων, διότι, όπως υποστήριξε, γίνεται κατάχρηση «από ορισμένους» για τους δικούς τους σκοπούς και τα δικά τους «στενά πολιτικά συμφέροντα».

«Το Κατάρ βρίσκεται σε διαδικασία πλήρους επαναξιολόγησης του ρόλου του διότι έχει υποστεί ζημιά», δήλωσε ο πρωθυπουργός Μοχάμεντ μπιν Αμπντουλραχμάν μπιν Τζασίμ Αλ Θάνι σε συνέντευξη Τύπου, χωρίς να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες.

Πρόσθεσε ότι το Κατάρ παραμένει προσηλωμένο στη διαμεσολάβηση σε «ανθρωπιστική βάση» αλλά κάποια μέρη έχουν κάνει «καταστροφικές» δηλώσεις κατά του Κατάρ, είπε, χωρίς να πει σε ποιον αναφέρεται.

Η χώρα θα λάβει «προσεχώς απόφαση» για το αν θα συνεχίσει ή όχι να εμπλέκεται στη διαδικασία των συνομιλιών, πρόσθεσε.

Την Τρίτη, η πρεσβεία του Κατάρ στην Ουάσιγκτον κατήγγειλε τα σχόλια του Αμερικανού Δημοκρατικού βουλευτή Στένι Χόγιερ, ο οποίος είπε ότι οι ΗΠΑ θα επαναξιολογήσουν τους δεσμούς τους με το Κατάρ εάν δεν πιέσει τη Χαμάς να αποδεχτεί μια πρόταση κατάπαυσης του πυρός που προτάθηκε από τους Ισραηλινούς, κατηγορώντας παράλληλα την Ντόχα ότι υποστηρίζει τη Χαμάς.

Το Σαββατοκύριακο, η αεροπορική βάση Al Udeid στο Κατάρ φιλοξένησε μια μεγάλη περιφερειακή προσπάθεια, υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, προκειμένου να συμβάλει στην κατάρριψη του μπαράζ ιρανικών πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών που εκτοξεύτηκαν κατά του Ισραήλ, σύμφωνα με ισραηλινή πηγή. 

Στην ίδια συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν κατηγόρησε τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπενιαμίν Νετανιάχου ότι εκμεταλλεύεται τις περιφερειακές εντάσεις «για να παραμείνει στην εξουσία».

«Είναι σαφές ότι ο Νετανιάχου προσπαθεί να σύρει την περιοχή σε πόλεμο για να παραμείνει στην εξουσία», είπε ο Φιντάν στην Ντόχα.

Πρόσθεσε εξάλλου ότι μίλησε για «τρεις ώρες» με τον αρχηγό της Χαμάς Ισμαήλ Χανίγια και άλλους πολιτικούς ηγέτες της παλαιστινιακής τρομοκρατικής ομάδας, μεταξύ άλλων σε σχέση με τις διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός.

Με πληροφορίες από Al Jazeera, Times of Israel

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v