Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν: Τι τρομάζει τους traders πετρελαίου

Οπως σε όλα τα μεγάλα «ατυχήματα», οι ακραίες διακυμάνσεις τιμών είναι πάντα προϊόν όχι μόνο ενός μεμονωμένου γεγονότος ή μιας και μόνο αιτίας, αλλά απόρροια πολλαπλών παραγόντων. Η σύγχυση, οι ανησυχίες και τα αμορτισέρ.

Σύγκρουση Ισραήλ-Ιράν: Τι τρομάζει τους traders πετρελαίου

Η τιμή του πετρελαίου υποχωρεί ξανά στα επίπεδα προ χτυπημάτων Ισραήλ- Ιράν. Εχει πλέον χάσει όλα τα προηγούμενα κέρδη του, καθώς το Ιράν δείχνει ότι δεν σχεδιάζει μια άμεση απάντηση κατά του Ισραήλ.
Ανώτερος Ιρανός αξιωματούχος είπε στο Reuters ότι το Ιράν δεν έχει σχέδιο για άμεσα αντίποινα κατά του Ισραήλ.

Την Παρασκευή το αργό πετρέλαιο Brent πήγε κάτω από τα 87 δολάρια το βαρέλι αφού νωρίτερα εκτινάχθηκε πάνω από 4% στα 90 δολάρια.

Η κατάσταση δημιουργεί σύγχυση καθώς όλοι οι παίκτες στην αγορά συμφωνούν πως η κλιμάκωση του σκιώδους πολέμου μεταξύ των δυο ισχυρών περιφερειακών δυνάμεων στη Μέση Ανατολή θα τις αναγκάσει τις τιμές να αυξηθούν.

Ωστόσο όπως όλα τα μεγάλα «ατυχήματα» στον κλάδο, οι ακραίες κινήσεις στις τιμές του πετρελαίου, οι κορυφές και τα χαμηλά, είναι πάντα προϊόν όχι μόνο ενός μεμονωμένου γεγονότος αλλά απόρροια πολλαπλών παραγόντων, όχι μιας και μόνο αιτίας.

Οι κορυφές αιχμές εμφανίζονται συνήθως όταν ο επιχειρηματικός κύκλος είναι ώριμος. Τα αποθέματα είναι πολύ κάτω από το κανονικό. Η πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα είναι χαμηλή. και υπάρχει πραγματική ή απειλούμενη διακοπή της παραγωγής.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση, ωστόσο, η κλιμάκωση τιμών συμβαίνει σε μια αγορά που κατά τα άλλα είναι άνετα εφοδιασμένη, με αποθέματα κοντά στο μακροπρόθεσμο μέσο όρο και άφθονη παραγωγική ικανότητα σε αδράνεια.

Εως τώρα, οι traders στις προθεσμιακές αγορές εμπορευμάτων έχουν καταλήξει στο συμπέρασμα ότι το Ιράν δεν θα διακινδυνεύσει καμία διακοπή των εξαγωγών του. Οι ΗΠΑ δεν θα διακινδυνεύσουν σημαντικά υψηλότερες τιμές πετρελαίου σε ένα προεκλογικό και η Ουάσιγκτον θα συγκρατήσει τον επόμενο γύρο απαντήσεων από το Ισραήλ.

Καθώς οι εκτιμήσεις για τον κίνδυνο διευρυμένου πολέμου έχουν χαλαρώσει, οι τιμές έχουν υποχωρήσει στα προ κρίσης επίπεδα, με τα βασικά στοιχεία της παραγωγής, της κατανάλωσης και των αποθεμάτων να επιβεβαιώνονται εκ νέου.

Τα αμορτισέρ απορρόφησης κραδασμών

Τα εμπορικά αποθέματα αργού πετρελαίου και διυλισμένων προϊόντων στις προηγμένες οικονομίες στον Οργανισμό Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) εκτιμήθηκαν σε περίπου 2.735 εκατομμύρια βαρέλια τον Μάρτιο.

Τα εμπορικά αποθέματα ήταν περίπου 95 εκατομμύρια βαρέλια (-3%) κάτω από τον εποχιακό μέσο όρο της προηγούμενης 10ετίας, με βάση ανάλυση δεδομένων από την Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ (EIA).

Το έλλειμμα είχε αυξηθεί από 51 εκατομμύρια βαρέλια (2%) τον Δεκέμβριο του 2023, αλλά ήταν ελαφρώς μεγαλύτερο από ό,τι πριν από ένα χρόνο, όταν διαμορφώθηκε στα 74 εκατομμύρια βαρέλια (-3%).

Η παγκόσμια αγορά πετρελαίου είναι σφιχτή, σύμφωνα με ανάλυση του Reuters, αλλά σταδιακά και τα αποθέματα εξακολουθούν να είναι σχετικά άνετα, ικανά να απορροφήσουν τυχόν βραχυπρόθεσμες διακοπές της παραγωγής.

Η Σαουδική Αραβία και άλλα μέλη του ΟΠΕΚ στη Μέση Ανατολή είχαν περισσότερα από 4 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως παραγωγικής ικανότητας σε αδράνεια τον Μάρτιο, σύμφωνα με την EIA.

Η αχρησιμοποίητη χωρητικότητα ήταν στο υψηλότερο επίπεδο από την πανδημία του κορωνοϊού το 2020-2021 και πριν από την ύφεση μετά την οικονομική κρίση το 2009-2011.

Με άνετα αποθέματα και άφθονη πλεονάζουσα χωρητικότητα, η αγορά δεν φαινόταν προετοιμασμένη για μια μεγάλη και διαρκή άνοδο των τιμών.

Η παραγωγή εκτός του ΟΠΕΚ+ αναμένεται να αυξηθεί έντονα φέτος, ειδικά στις ΗΠΑ, τον Καναδά, τη Γουιάνα και τη Βραζιλία, επαρκής για να καλύψει την αύξηση της κατανάλωσης το 2024.

Η ισχυρή αύξηση της παραγωγής είναι πιθανό να διασφαλίσει ότι τα αποθέματα παραμένουν αρκετά άνετα σε όλα, εκτός βέβαια από τα πιο ακραία σενάρια συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, τα οποία ξορκίζουν οι περισσότεροι.

Τιμές στις προθεσμιακές αγορές

Οι προσαρμοσμένες ως προς τον πληθωρισμό τιμές μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent για τον επόμενο μήνα ανήλθαν κατά μέσο όρο στα 85 δολάρια ανά βαρέλι τον Μάρτιο, ακριβώς ευθυγραμμισμένες με τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο από το 2000.

Στα χρηματιστήρια εμπορευμάτων τα futures έχουν μια τάση οπισθοδρόμηση, με το συμβόλαιο του πρώτου μήνα να κινείται με μέσο premium σχεδόν 4 δολ. ανά βαρέλι σε σύγκριση με το συμβόλαιο για παράδοση έξι μήνες αργότερα.

Η Σαουδική Αραβία και οι σύμμαχοί της στον ΟΠΕΚ⁺ αναμένεται να διατηρήσουν περικοπές παραγωγής έως τον Ιούνιο του 2024 για να εξαντλήσουν περαιτέρω τα αποθέματα και να στηρίξουν τις τιμές πριν αυξήσουν σταδιακά την παραγωγή το δεύτερο εξάμηνο και το 2025.

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v