Δείτε εδώ την ειδική έκδοση

Σκληρή γραμμή ο SSM για τα μερίσματα των τραπεζών

Ακαρπες αποδείχτηκαν οι πιέσεις για χαλάρωση των κανονισμών σχετικά με την ανταμοιβή μετοχών από τις τράπεζες, σύμφωνα με το Bloomberg. Υπέρ της διατήρησης του status quo η νέα επικεφαλής Κλαούντια Μπουχ.

Σκληρή γραμμή ο SSM για τα μερίσματα των τραπεζών

Οι πιέσεις υψηλόβαθμων στελεχών του Ενιαίου Εποπτικού Μηχανισμού (SSM) να υιοθετηθεί μια λιγότερο σκληρή στάση από τον εποπτικό φορέα όσον αφορά τα μερίσματα των τραπεζών και τις επαναγορές μετοχών δεν έχουν αποτέλεσμα, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. 

Tα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του SSM που ήθελαν να διευκολύνουν τις τράπεζες να ανταμείψουν τους μετόχους τους δεν έχουν κατορθώσει να πείσουν τους πιο σκληροπυρηνικούς συναδέλφους τους και τη νέα επικεφαλής Κλαούντια Μπουχ, σημείωσαν οι πηγές.

Όπως ανέφεραν, η Μπουχ έστειλε σήμα ότι θέλει να διατηρηθεί το status quo όσον αφορά τη στάση της αρχής απέναντι στα μερίσματα και τις επαναγορές μετοχών. 

Οι ανταμοιβές μετοχών αποτελούν σημείο τριβής μεταξύ της ΕΚΤ και των τραπεζών, οι οποίες υποστηρίζουν ότι η σκληρή γραμμή του SSM οφείλεται εν μέρει για τις χαμηλές αποτιμήσεις τους. To Bloomberg είχε μεταδώσει τον Νοέμβριο ότι διάφορα στελέχη του SSM ασκούσαν πιέσεις να μειωθούν τα κεφαλαιακά όρια που πρέπει να πληρούν οι τράπεζες για να είναι σε θέση να ανταμείψουν τους μετόχους. 

Ωστόσο, το Διοικητικό Συμβούλιο δεν δείχνει διατεθειμένο να αλλάξει τη στάση του SSM, σύμφωνα με πηγές του Bloomberg. 

Kάποιοι αξιωματούχοι ανέφεραν στο πρακτορείο ότι ανησυχούν πως μια χαλάρωση των κανονισμών θα επέτρεπε να απομακρυνθεί από το σύστημα μεγάλη ποσότητα κεφαλαίων. 

 

ΣΧΟΛΙΑ ΧΡΗΣΤΩΝ

blog comments powered by Disqus
v